Sunday , October 2 2022

Reactorul 1 de la Cernavodă a căzut

Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă s-a oprit automat azi, la ora 11.43, din cauza unor vibraţii la un generator. România a trecut acum la importul de energie electrică.
Reactorul 1 al Grupului 1 de la Cernavodă a ieşit automat din funcţiune azi la orele 11.43 ca urmare a unor vibraţii de natură necunoscută, a spus  Octavian Lohan, directorul Dispeceratului Energetic Naţional. Grupul 1 de la Cernavodă tocmai fusese repornit acum câteva zile după o revizie de o lună şi jumătate.
„Au fost nişte probleme de vibraţii la generator. Sunt nişte protecţii care sesizează problema şi se deschide brusc întrerupătorul. Acum oamenii de la Cernavodă răcesc apa grea fierbinte şi o aruncă în canal. Dacă nu pot rezolva problema până la orele 13.00, ne anunţă ca să vedem ce putem face”, a spus Lohan.
Potrivit acestuia, România a trecut în doar o oră de la un export net de electricitate de 300 MW la un import de 400 MW pentru a suplini deficitul de energie electrică din ţară. Acum, la Cernavodă funcţionează doar Reactorul 2 care are o putere de 700 MW.
O sursă din domeniul energetic ne-a spus că oprirea nu are nicio legătură cu partea nucleară. “E un senzor care a sesizat un nivel ridicat al vibraţiilor la un ax al unui turbogenerator şi a declanşat oprirea automată a reactorului”, a precizat această sursă. Pe lângă importuri, Hidroelectrica a început să uzineze mai multă apă şi au intrat în funcţiune şi unele termocentrale pe lignit pentru a acoperi deficitul de producţie.

Vezi si

Aproape jumătate de milion de permise de conducere vor expira în câteva luni. Sfaturi pentru a evita cozile și timpii mari de așteptare

În perioada decembrie 2022 – februarie 2023 va expira termenul de valabilitate a unui număr …