Sunday , April 21 2024

Reactia lui Iohannis dupa ce a fost acuzat de Sectia de judecatori a CSM ca nu respecta independenta Justitiei

Dupa ce Sectia de judecatori a CSM, condusa de Lia Savonea, l-a acuzat pe presedintele Klaus Iohannis de “ingerinte deosebit de grave la adresa independentei Justitiei” in cazul respingerii Danei Girbovan pentru functia de ministru, Administratia Prezidentiala vine cu precizari.

“Presedintele Romaniei nu a justificat respingerea propunerii in functia de ministru al Justitiei a judecatorului Dana-Cristina Girbovan, ci a cetateanului roman Dana-Cristina Girbovan, care a acceptat propunerea premierului de a ocupa o functie de ministru intr-un guvern politic si care a si inaintat demisia din magistratura”, transmite seful statului intr-un comunicat remis Ziare.com.

Daca alta ar fi perspectiva, “ar insemna ca fie propunerea transmisa de prim-ministru pentru functia de ministru al Justitiei era in contradictie flagranta cu Legea fundamentala, fie magistratul nominalizat, prin acceptarea acestei propuneri, ar fi fost in dezacord cu propriul sau statut profesional”, sublinieaza documentul citat.

Iohannis atrage atentia ca opinia Sectiei pentru judecatori a CSM “induce ideea ca un judecator poate ocupa o functie de ministru” si, de aceea, “este ingrijoratoare si de natura sa vulnerabilizeze, prin ea insasi, independenta si prestigiul Justitiei si al statutului de judecator”.

De altfel aceasta pozitie o sustin chiar trei judecatori CSM, care au tinut sa se delimiteze ei insisi de comunicatul Sectiei conduse de Lia Savonea.

Iohannis insista si subliniaza aceasta eroare de perspectiva:

“Sectia pentru judecatori a CSM trebuie sa explice cum ar fi putut presedintele Romaniei sa numeasca in functia de ministru un judecator, asa cum se afirma explicit in comunicatul transmis public.

Ingerinte cu adevarat grave la adresa independentei Justitiei sunt tocmai aceste aprecieri inexplicabile din partea unor profesionisti ai actului de justitie, care par sa condamne tocmai faptul ca presedintele Romaniei a respectat legile si Constitutia tarii”.

In plus, seful statului le transmite celor care au semnat comunicatul CSM ca mai bine ar fi parcurs inainte “recomandarile Comisiei de la Venetia, potrivit carora judecatorul trebuie sa demisioneze inainte de a concura pentru o functie politica, deoarece, chiar daca nu este desemnat, acesta va fi identificat cu o anumita tendinta politica, in detrimentul independentei.

Comisia de la Venetia considera, totodata, ca judecatorii nu ar trebui sa se puna intr-o pozitie in care independenta sau impartialitatea lor ar putea fi periclitate”.

Pe de alta parte, presedintele aminteste ca, “prin opiniile exprimate, Sectia pentru judecatori a CSM nu ar trebui sa faca politica, ci sa promoveze in mod real independenta Justitiei si a fiecarui judecator in parte, nepartinitor si in limitele competentelor sale constitutionale”.

ziare.com

Vezi si

Un avion Wizz Air care zbura de la Luton la Chişinău a aterizat de urgenţă la Iaşi, după o alertă cu bombă

Un avion Wizz Air cu 220 de pasageri la bord, care zbura de la Luton …