Friday , August 19 2022

RAZBOI: Parlamentul Turciei aproba atacarea Siriei

Parlamentul Turciei a aprobat derularea de acţiuni militare în afara teritoriului ţării, dacă Armata consideră că acest lucru este necesar, potrivit Euronews. Este o reacţie rapidă a Ankarei la tirurile de obuze ale Sitiei, care au ucis cinci civili turci.
Parlamentul turc a adoptat joi o moţiune depusă de Guvernul islamo-conservator care autorizează armata să desfăşoare, “dacă este necesar”, operaţiuni în Siria, la o zi după incidentul de la frontieră soldat cu moartea a cinci civili turci şi care a provocat o ripostă a Ankarei, relatează AFP.
Textul a fost votat cu 320 de voturi pentru şi 129 împotrivă în Adunarea Naţională, care s-a reunit în sesiune specială cu uşile închise, potrivit posturilor de televiziune turce.
Parlamentul turc s-a reunit de urgenţă, cu uşile închise, pentru a autoriza în mod formal armata să desfăşoare operaţiuni pe teritoriul sirian, la o zi după incidentul grav de la frontieră care s-a soldat cu moartea a cinci civili turci la Akçakale (sud-est), relatează AFP.
Constituţia turcă prevede că orice operaţiune militară exterioară trebuie autorizată în prealabil de către Parlament.
Tensiunile dintre Siria şi Turcia, care susţine insurgenţii sirieni, au crescut brusc miercuri, după ce mai multe obuze au lovit localitatea turcă Akçakale, situată chiar în faţa postului de frontieră sirian Tall al-Abyad, care a fost recent teatrul unor lupte între trupele fidele preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi rebelii din Armata Siriană Liberă (ASL).
Ca răspuns, artileria turcă a bombardat ţinte siriene, provocând moartea mai multor soldaţi sirieni, potrivit unei organizaţii neguvernamentale siriene.

Vezi si

Admiterea la colegii se va da după Evaluarea Naţională obligatorie, din 2024, iar proba de Română la Bac va include gramatică

Ministrul Educaţiei a anunţat modificări la legile pe care le-a propus, după ce a negociat …