Thursday , December 1 2022

Razboi in Ucraina: Atac cu rachete Tornado intr-un oras neatins pana acum

Ucraina

Cel putin trei persoane au murit si 15 au fost ranite marti, la Kramatorsk, in regiunea Donetk din Ucraina, unde doua bombe au cazut, una intr-o zona rezidentiala si alta peste sediul operatiunilor militare ale Kievului in estul separatist. Este de asteptat ca bilantul sa se mareasca.
Una dintre bombe a lovit o zona rezidentiala, unde se afla multe blocuri, scrie Reuters.
Jurnalistii prezenti la fata locului spun ca bombele care au lovit orasul controlat de Kiev, si care era considerat sigur pana acum, ar fi bombe cu submunitii. Aceste bombe sunt interzise prin Conventia privind armele si munitia cu dispersie la sol din 2008, insa Rusia si Ucraina nu sunt semnatare ale conventiei.
Kramatorsk era, pana acum, singurul oras din est pentru care Guvernul de la Kiev acorda acreditare jurnalistilor care doreau sa relateze conflictul din est.
Presedintele ucrainean Petro Porosenko a luat cuvantul in Parlament: “In urma cu 25 de minute, sediul principal al operatiunii noastre anti-teroriste (asa numeste Kievul ofensiva impotriva separatistilor din Donetk si Luhansk – n.red.) a fost lovit de o racheta Tornado. Sediul a fost lovit si o alta lovitura a fost indreptata impotriva zonelor rezidentiale din Kramatorsk”. Tornado (Smerch) este cel mai nou sistem de rachete al Rusiei. Ucraina nu poseda aceasta arma.
“Exista informatii cu privire la soldati raniti. Exista informatii cu privire la un numar semnificativ de raniti printre civili”, a mai spus liderul de la Kiev.
Administratia regionala din Donetk, controlata de Guvernul de la Kiev, a precizat ca rachetele au fost trase dinspre zona Gorlivka, controlata de rebelii separatisti. Gorlivka se afla la aproximativ 50 de kilometri de Kramatorsk.
Evolutia survine cu o zi inainte de summitul de la Minsk, in Belarus, cand mai multi lideri internationali vor incerca inca o data sa gaseasca o solutie la criza ucraineana.
Lideri din Rusia, Ucraina, Germania si Franta se reunesc miercuri la Minsk, dupa o teleconferinta ce a avut loc duminica dimineata intre cancelarul german Angela Merkel, presedintele francez Francois Hollande, presedintele ucrainean Petro Porosenko si presedintele rus Vladimir Putin.

Vezi si

Recordul de căldură în România, în decembrie: 23,4 grade Celsius

În decembrie se pot înregistra temperaturi neobişnuite, de 15 – 20 de grade Celsius, spun …