Tuesday , April 16 2024

Război în Libia: Forţele coaliţiei au bombardat masiv Tripoli

Noi atacuri ale coaliţiei au vizat împrejurimile oraşului Tripoli. Forţele loiale lui Gaddafi au răspuns cu rafale antiaeriene. Consiliul de Securitate al ONU va avea o reuniune cu uşile închise, luni, pe tema situaţiei din Libia.
Luni seara au fost reluate atacurile coaliţiei. Au fost lansate mai multe bombe din avioanele Franţei şi Marii Britanii. Sunt vizate ţinte din zona de centru a oraşului Tripoli, unde se află multe dintre locurile unde se poate ascunde colonelul Muammar Gaddafi.
De partea cealaltă, soldaţii loiali lui Gaddafi au răspuns cu focuri de baterii antiaeriene. Deocamdată nu se cunoaşte un bilanţ al victimelor.
Americanii susţin că raidurile aeriene nu-l ţintesc pe colonelul Gaddafi. Atacurile aliaţilor vin după ce 40 de persoane au fost ucise luni şi peste 300 au fost rănite de tiruri ale forţelor loiale liderului libian Muammar Kadhafi, la Misrata, un oraş situat la est de Tripoli, au afirmat un purtător de cuvânt al rebelilor şi o sursă medicală din oraş.
Forţele lui Kadhafi “au adunat, sub ameninţare, aproximativ 500 de persoane din afara oraşului şi le-au dus în centrul Misrata pentru a manifesta în sprijinul lui Kadhafi”, a declarat anterior un purtător de cuvânt al rebelilor din oraş.
O contramanifestaţie “la care au participat mii de locuitori ai oraşului a intervenit”, a adăugat el.
Potrivit acestuia, lunetişti urcaţi pe acoperişuri şi un tanc “au tras atunci asupra manifestanţilor”. “Au fost zeci de morţi şi de răniţi, noi am numărat 11 morţi pentru moment”, a adăugat el.
Purtătorul de cuvânt a afirmat că forţele kui Kadhafi nu au reuşit să recucerească oraşul, dar “au ocupat poziţii pe strada principală, unde au mobilizat trei tancuri şi lunetişti pe acoperişuri”.
Televiziunea de stat libiană a făcut apel la locuitorii din Misrata, al treilea oraş din ţară, situat la circa 200 de kilometri est de Tripoli, să “iasă din case şi să reia viaţa normală, după ce oraşul a fost curăţat de bandele criminale armate”, termen utilizat de regimul libian pentru a desemna rebelii.
Insurgenţii au respins în ultimele săptămâni mai multe tentative ale forţelor lui Kadhafi de a recuceri acest oraş, al căror control l-au preluat la câteva zile după începutul revoltei, la jumătatea lui februarie.

Rusia vrea să fie arbitru

Rusia este pregătită să joace rolul de mediator în soluţionarea conflictului libian, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, care a apreciat că este “probabilă” lansarea unei ofensive terestre, relatează RIA Novosti, în pagina electronică.
“Vom pune în aplicare cu plăcere eforturile noastre de mediere şi capacităţile noastre în materie de menţinere a păcii, dacă pot fi utile în această situaţie, pentru că noi avem relaţii bune cu lumea arabă”, a declarat Medvedev.
Şeful statului rus a subliniat că nimeni nu este în măsură să poarte negocieri de pace în această ţară, în prezent.
De asemenea, Rusia nu va participa la nicio operaţiune militară împotriva Libiei, a mai anunţat Dmitri Medvedev, apreciind că este “probabilă” lansarea unei ofensive terestre.
“Nu vom participa la nicio operaţiune cu scopul să instaureze o zonă de interdicţie aeriană (în Libia). Nu vom trimite niciun contingent, dacă această operaţiune trece la o fază terestră, lucru care este probabil”, le-a spus Medvedev jurnaliştilor.
O coaliţie compusă din Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Italia şi Canada a lansat, sâmbătă, o operaţiune militară în Libia. Peste 110 rachete de croazieră au fost lansate de această coaliţie de la începutul operaţiunii. Presa oficială libiană a anunţat că această coaliţie a atacat mai multe ţinte civile, la Tripoli, Benghazi şi Zuara, dar şi depozite de petrol la Misrata, producând incendii. Potrivit autorităţilor libiene, bombardamentele s-au soldat cu câteva zeci de morţi şi răniţi. (sursa: realitatea.net)

Vezi si

Azi începe perioada de depunere la birourile electorale a candidaturilor pentru alegerile locale

Partidele politice, alian­țele, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale și candidații independenți vor putea, începând de …