Sunday , February 5 2023

Razboi in Gaza. 218 copii au murit in cele 20 de zile de conflicte. ONU indeamna la un armistitiu imediat

Gaza

Confruntarile violente dintre Hamas si Israel au continuat sa faca victime si duminca desi ambele parti anuntasera 24 de ore de armistitiu umanitar, relateaza The Guardian.
Duminica a fost una dintre cele mai cele mai violente zile de la reizbucnirea conflictului dintre Israel si Gaza, intrat in a patra saptamana de lupte armate. Cu toate ca cele doua parti anuntasera 24 de ore de armistitiu unitar, Hamas a revendiat ulterior noi tiruri de racheta catre Israel. Un nou bilant al victimelor anunta 1100 morti, majoritatea civili palestinieni, in cele 20 de zile de conflicte. Dintre acestia, 218 sunt copii, majoritatea sub 12 ani, sustine UNICEF, relateaza The Guardian.
Consiliul de securitate al ONU a adoptat in noaptea de duminica spre luni o declaratie unanima in care indeamna la un “armistitiu umanitar imediat si fara conditii” in Fasia Gaza, relateaza AFP, citat de Mediafax. Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU, reuniti la New York, indeamna Israelul si miscarea islamista palestiniana Hamas sa “aplice pe deplin” acest armistitiu pe durata sarbatorii musulmane de Aid el-Fitr, care marcheaza sfarsitul lunii Ramadanului, dar “si dupa aceea”. De asemenea, ei indeamna atat la “respectarea dreptului umanitar international si mai ales a celui cu privire la protectia civililor”, cat si la depunerea unor eforturi “de implementare a unui armistitiu pe termen lung si deplin respectat, bazat pe initiativa egipteana” de mediere
Ei “subliniaza necesitatea de a furniza imediat o asistenta umanitara populatiei palestiniene in Fasia Gaza”, prin cresterea contributiilor Biroului ONU pentru refugiati palestinieni UNRWA. Dupa trei zile de la bombardarea soldata cu morti a unei scoli ONU in Fasia Gaza, Consiliul “subliniaza ca instalatiile civile si umanitare, inclusiv apartinand ONU, este necesar sa fie respectate si protejate si indeamna toate partile sa actioneze conform acestui principiu”.

Vezi si

Peste jumătate din țară se află sub cod galben sau portocaliu de ninsori și viscol

Mai mult de jumătate de țară se află sub cod gaben de ninsori și viscol, …