Thursday , April 25 2024

Răsturnare de situație. Coaliția a eliminat orice prag la abuzul în serviciu și acceptă interceptările în dosare de corupție, deși votase taman invers

Comisia Juridică din Camera Deputaților a renunțat, marți, la pragul pentru abuzul în serviciu, dar și la votul pe care PSD și PNL îl dăduseră în Senat pentru eliminarea interceptărilor SRI în dosarele de corupție. Deputații de la Putere și din Opoziție au votat modificările la Codul Penal în forma transmisă de Ministerul Justiției. Astfel, a fost eliminat pragul de 250.000 de lei și nu a mai fost introdus niciun prag, deși CCR stabilise că trebuie să existe un prag pentru abuzul în serviciu.

La dezbaterile din Comisie nu a participat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu. Surse politice citate de Digi24 susțin că decizia a fost luată de liderii Coaliției, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, ulterior fiind anunțați liderii de grup de la Camera Deputaților. „Vot pentru eliminarea tuturor amendamentelor votate la Senat, inclusiv acel prag stabilit. Propun un raport de adoptare pentru forma venită de la Guvern. În acest moment, pentru infracțiunea abuzului în serviciu nu mai este prag. A fost eliminat acest prag așa cum a solicitat societatea civilă”, a transmis Laura Vicol, președinta Comisiei Juridice. „În urma unor discuţii finalizate în coaliţie se vor retrage toate amendamentele discutate în comisie şi textele adoptate în Senat la proiectul Codului de procedură penală şi se merge pe forma venită de la Guvern. Toate amendamentele de la Cameră vor fi retrase, şi cele de la Senat vor fi retrase şi va rămâne forma venită de la Guvern”, a precizat Vicol, după dezbaterile pe acest proiect, care au durat două ore şi jumătate.

Acest vot a venit la doar câteva zeci de minute după ce aceiași deputați ai coaliției din Comisia Juridică eliminaseră corupția dintre infracțiunile pentru care sunt permise interceptările. Răsturnarea de situație s-a produs după o pauză de câteva minute, în care președinta comisiei, Laura Vicol (PSD), a fost chemată în birou pentru „o urgență”. La revenirea în comisie ea a anunțat schimbarea poziției coaliției.

Înainte de ședința Comisiei Juridice, liderii coaliției au avut o întâlnire, la Parlament, în care au stabilit inițial să susțină noul prag de 9.000 de lei pentru abuzul în serviciu, propus după votul din Senat de Ministerul Justiției. După ședință, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că susţine varianta Ministerului Justiţiei pentru pragul la abuz în serviciu, aceasta fiind susţinută şi de premierul Nicolae Ciucă. Cu o zi în urmă, ministrul Cătălin Predoiu a participat la ședințele de grup de la PSD și PNL unde le-a prezentat parlamentarilor puterii date despre infracțiunea de abuz în serviciu. După întâlnire, liberalii au sugerat că ar putea propune un prag de 6.000 de lei, adică două salarii minime. Introducerea unui prag pentru abuzul în serviciu a fost cerută de Curtea Constituțională.

Potrivit deciziilor CCR, care sunt obligatorii, pragul nu poate fi unul derizoriu.

 

Vezi si

Meteo: Ploi, vânt și izolat grindină în sud, centru și est, până vineri dimineață

Meteorologii anunţă ploi în sudul, centrul şi estul ţării, până vineri dimineaţă la ora 06.00. …