Friday , March 29 2024

Raportul Monicăi Macovei privind înfiinţarea Biroului Procurorului European, votat în Parlamentul European

monica-macovei

Raportul scris de Monica Macovei privind înființarea Biroului Procurorului European a fost adoptat de Parlamentul European.
Raportul privind Regulamentul de înființare a Biroului Procurorului European a fost votat cu o largă majoritate, obţinând 487 de voturi pentru, 165 de voturi împotrivă și 33 de abțineri.
“Avem procurori români anticorupție care îndeplinesc criteriile pentru a fi procurori europeni și care pot oferi lecții despre combaterea eficientă a fraudelor și corupției”, a declarat Monica Macovei.
Europarlamentarul Monica Macovei, raportor al Parlamentului European pentru Regulamentul privind înființarea Biroului Procurorului European, a scris Raportul și l-a negociat cu parlamentari europeni din toate grupurile politice, cu reprezentanți politici ai statelor membre și după întâlniri tehnice cu procurori din majoritatea statelor Uniunii Europene.
“Să nu uităm că suntem gardienii banilor cetățenilor noștri. Asta doresc să fie și Biroul Procurorului European” a declarat Monica Macovei.
La dezbaterea din plenul Parlamentului European, Comisarul pentru Justiție a declarat că 1-2 miliarde de euro vor fi recuperate anual prin anchetarea fraudei de către Biroul Procurorului European. “Desigur, această cifră va crește odată cu întărirea Biroului și a rețelei de procurori europeni anti-fraudă din statele Uniunii”, a spus Monica Macovei.
Biroul Procurorului European va efectua investigații penale și va trimite în judecată persoanele învinuite de comiterea infracțiunilor care afectează bugetul Uniunii.
Instituția Procurorului European ar urma să aibă două componente: un birou central, format din 25 de procurori europeni selectați pe baza unei competiții deschise, cu un procuror șef, și “procurori europeni delegați”, care vor fi, practic, procurori din statele membre care vor lucra în continuare în statele lor în cazurile de fraudă cu bani europeni, dar printr-o colaborare directă cu biroul central.
“Grupurile de crimă organizată pentru fraudarea banilor europeni pot fi anihilate eficient numai de un grup de procurori europeni care lucrează împreună și rapid. Desigur, toate investigațiile, cum sunt perchezițiile, audierile, interceptările sau arestările preventive vor respecta legile țărilor în care se fac, drepturile celor anchetați și regulile procesului echitabil”, a mai declarat Monica Macovei.
Înființarea Biroului Procurorului European este prevăzută în Tratatul de la Lisabona, intrat în vigoare în decembrie 2009, care a modificat Tratatul Uniunii Europene.

Vezi si

Ciolacu: Până la sfârșitul anului vom avea o aderare completă la Schengen, inclusiv terestru

Există un plan pentru ca, până la sfârșitul anului, România să aibă o aderare completă …