Friday , April 19 2024

Raportul Kroll despre furtul secolului din R. Moldova. 750 de milioane de dolari dispăruți din bănci

ilan shor

Ilan Shor este numele care apare cel mai des în raportul Kroll făcut public luni seara de către președintele Parlamentului, Andrian Candu. Astfel, numele omului de afaceri și a grupului său de firme este menționat ca principal beneficiar al tranzacțiilor dubioase efectuate la cele 3 bănci care, potrivit raportului, ar fi controlate de Shor: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, notează Unimedia.info. 
În total, în urma unor tranzacții foarte complexe între cele 3 bănci, cu implicarea unor firme afiliate grupului Shor, ale mai multor companii offshore înregistrate în Marea Britanie și Hong Kong, doar între 24 și 26 noiembrie 2014, Banca Socială a transferat către 5 companii necunoscute din Moldova o sumă de 13,5 miliarde de lei (750 milioane de dolari). Ulterior, aceste firme au transmis banii pe conturile din Letonia ale unor companii offshore înregistrate în Marea Britanie și Hong Kong, transmite UNIMEDIA.
În raportul Kroll se menționează că în toată această schemă s-a acționat concertat și că s-a urmărit doar beneficiul firmelor asociate de grupul Shor, în detrimentul celor trei bănci. Lucru ce ar fi dus într-un final la colapsul celor 3 instituții bancare. La 30 noiembrie 2014, atunci când BNM a impus administrație specială la cele 3 bănci, datoriile lor ajungeau la un total de 18 miliarde de lei, se arată în raport.
Toată schema se pare că a fost pusă la punct începând cu 2013, atunci când, grupul de companii condus de omul de afaceri Ilan Shor a început să preia controlul asupra celor trei bănci prin diferiți intermediari, susține Kroll. “Deocamdată nu este clar dacă el (Shor) a acționat singur sau împreună cu alte părți interesate (trad. n.)” sună una din concluziile investigației.
Nu este clar și de ce s-a decis ca principalele tranzacții să fie realizate tocmai în perioada 24-26 noiembrie 2014. Peste tot însă, apare un grup de firme din Chișinău despre care nu se cunosc multe lucruri, unele dintre ele apărând anterior și într-un articol al Ziarului de Gardă.
Raportul Kroll mai menționează și o presupusă tentativă de a șterge urmele în cazul oferirii cu împrumut ale acestor sume. Este vorba despre cazul mașinii unei companii de pază ce face parte din același grup de firme Shor care a fost găsită incendiată la Ialoveni. Investigatorii susțin că în mașină, potrivit martorilor, s-ar fi aflat documente importante ce urmau să ajungă în arhive.
De asemenea, Kroll susține că de la bănci au fost recuperate mai multe harduri de pe care s-a încercat să fie ștearsă informația stocată, însă s-a reușit recuperarea datelor. De asemenea, investigatorii companiei au solicitat BNM să facă tot posibilul ca să preia toate datele electronice de pe servere, rețea, emailuri interne, dar și calculatoare ale celor bănci pentru a evita ștergerea informațiilor care ar putea servi ca probe pentru investigațiile ulterioare.
La final, Kroll susține că următoarea etapă în investigare ar fi cercetarea mai amănunțită a traseului acestor bani tranzacționați, dar și evaluarea exactă a prejudiciului creat.
Rraportul scoate la iveală și mai multe nume cunoscute în Moldova, transmite UNIMEDIA. Este vorba despre acționarii UNIBANK, despre care, Kroll susține că ar fi acționat concertat în beneficiul omului de afaceri Ilan Shor. Ca argument, investigatorii dau sursele de finanțare ale unui grup de persoane care în 2012 deveneau acționari minoritari la bancă.
Astfel, o bună parte dintre ei s-ar fi împrumutat de la 2 instituții financiare din Letonia pentru a cumpăra acțiuni.
Este vorba de acționarii de la Unibank, Petru Lucinschi, fostul președinte al Moldovei, Viorel Melnic, membru PSRM și fostul șef al Departamentului Vamal, Marina Tauber, președinta Federației de Tenis din Moldova, Reghina Apostolova, fost candidat la Consiliul municipal Chișinău din partea PCRM, jurnalistul Vladimir Novosadiuc sau Aurel Marinescu, șeful pazei omului de afaceri Gabriel Stati.
Megaprotest la Chișinău
La Chișinău, în jur de 50 de mii de oameni au ieșit, duminică, în Piața Marii Adunări Naționale protestând față de ilegalitățile comise de actuala guvernare. Cetățenii au scandat lozinci antiguvernamentale cum ar fi „Țara e cu noi, vrem miliardul înapoi!”, ”Jos hoţii” ,”Demisia”. Participanții la protest au cerut demisia conducerii Guvernului și a Parlamentului, publicarea imediată a investigaţiei companiei americane Kroll care a efectuat auditul situaţiei financiare din ţară după miliardul scos prin intermediul a 3 bănci. Protestul de amploare a fost organizat de Platforma Civica Dreptate si Adevăr. După miting, prim-ministrul moldovean,Chiril Gaburici a convocat în seara zilei de duminică o ședință de urgență la Guvern ”privind situația social-politică din țară”. Premierul Gaburici a făcut apel la calm, subliniind ”necesitatea menținerii stabilității în țară și respectării intereselor cetățenilor”, scrie RFI România.

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …