Sunday , October 2 2022

Rafila îi îndeamnă pe românii sub 40 de ani să meargă să-și ia pastilele cu iod. Farmaciile din județ care le distribuie

Ministrul Sănătății a lansat un apel, luni, la români, să meargă la medicul de familie să-și ia prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu. Anunțul vine după câteva zile în care situația de la centrala nucleară Zaporojie, din Ucraina, a fost în centrul atenției, în urma unor bombardamente de care Rusia și Ucraina se acuză reciproc.

Sistemul de distribuţie a pastilelor de iodură de potasiu este „perfect funcţional”, a anunțat luni Rafila, care a făcut apel la populaţia eligibilă să se prezinte la medicul de familie să primească prescripţia.

”Îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara de unde îşi pot ridica în mod gratuit aceste pastile”, a declarat, luni, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă.

În județul Suceava sunt 16 farmacii care eliberează aceste medicamente, gratuit, pe bază de rețetă, eliberată de medicul de familie. Este vorba despre farmaciile Doctor Max, Sensiblu și Help Net din Suceava și Fălticeni. În farmacii sunt disponibile în mod gratuit materiale informative cu privire la utilizarea corectă a comprimatelor de iodură de potasiu 65 mg. Comprimatele de iodură de potasiu se administrează numai în caz de incident nuclear, la indicațiile autorităților.

DSP Suceavaa primit pastilele cu iodură de potasiu, încă de la începutul anului,  județului nostru fiindu-i repartizate 1.039.000 de capsule.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a atras atenția că este posibil ca, pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, cererea de pastile de iodură de potasiu să crească. ”Dar medicii de familie trebuie să elibereze prescripţie acestor pacienţi care au dreptul să primească micro-comprimatele de iodură de potasiu”, a mai spus ministrul.

Atacurile din acest weekend asupra centralei nucleare Zaporojie, aflate sub control rusesc, au stârnit îngrijorări la nivel internațional, întrucât arată „riscul foarte real al unui dezastru nuclear”, a avertizat duminică șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi. După ce Kievul și Moscova s-au acuzat reciproc de bombardamente, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut luni ca inspectorii internaționali să aibă acces la centrala nucleară pentru a face verificări.

 

Vezi si

Aproape jumătate de milion de permise de conducere vor expira în câteva luni. Sfaturi pentru a evita cozile și timpii mari de așteptare

În perioada decembrie 2022 – februarie 2023 va expira termenul de valabilitate a unui număr …