Friday , March 29 2024

Rafila: Acest val de COVID se va diminua de la jumătatea lui august

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, consideră că acest al șaselea val de COVID-19 se va diminua de jumătatea lunii august, dar că nu se poate da vina pe refugiații ucraineni pentru creșterea numărului de îmbolnăviri.

Afirmații în acest sens au fost făcute la Botoșani, unde ministrul a participat la inaugurarea secției UPU (după care s-a deplasat la Iași) iar în contextul sărbătorii a 116 ani de la înființarea serviciului de ambulanță a făcut o serie de afirmații despre situația spitalelor și despre contextul pandemic.

Răspunzând unei întrebări cu privire la refugiații ucraineni și o presupusă legătură a acestora cu creșterea numărului de cazuri de COVID-19, Alexandru Rafila s-a delimitat de această abordare și, invocând pe de o parte faptul că abia peste 80 de mii de ucraineni au rămas în țară din cele circa două milioane care au tranzitat România de la începerea războiului, ministrul Sănătății a spus că mai mare atenție trebuie acordată răspândirii noului coronavirus în zone aglomerate.

În sprijinul acestei idei, Alexandru Rafila a dat exemplu Bucureștiul care este un oraș aglomerat și, cu toate acestea, numărul cazurilor de noul coronavirus (aproape 25% raportat la întreaga țară) este mai mare sub aspect procentual decât ponderea populației capitalei României raportată la populația întregii țări. Pe cale de consecință, ministrul se alătură recomandărilor altor specialiști – de fapt este o reiterare a unor mai vechi afirmații ale sale – privind purtarea măștii în spațiile publice, însă a insistat pe caracterul de „recomandare”, nu de obligativitatea.

În acest context, răspunzând unei întrebări adresată la un briefing de presă, Alexandru Rafila nu crede că revenirea la restricțiile din primele patru valuri ale pandemiei de noul coronavirus este posibilă. Cel puțin nu în acest context în care nu există niciun fel de presiune pe sistemul sanitare, sens în care a arătat că numărul cazurilor de COVID din spitale și din ATI este sub 15%.

Totuși, atrage atenția ministrul, este posibil ca după domolirea valului de COVID-19 din a doua jumătate a lui august, un nou vârf al îmbolnăvirilor să fie în octombrie sau noiembrie, dar chiar și așa el consideră că măsurile limitative ale activităților socio-economice trebuie luate doar când sistemul de sănătate „nu mai face față”. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Populația va plăti în continuare prețuri plafonate pentru electricitate și gaze naturale până în primăvara anului viitor

Populația va plăti în continuare prețuri plafonate pentru electricitate și gaze naturale. Guvernul a prelungit …