Raed Arafat avertizează că în toamnă sau în primăvara anului viitor se poate ajunge la ”scenarii grele”

07 august 2020, 7:59

Peste 300 de focare de COVID-19 sunt in tara in prezent, a anuntat joi seara, la Digi24, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat. El a precizat insa ca aceste focare inseamna si camine, si azile de batrani, si din domeniul industrial, zone care sunt insa controlabile. Nimeni nu poate prezice insa cum va evolua pe viitor boala, mai ales in cazul unor transmisii comunitare, si deocamdata nu pot fi excluse nici „scenarii mai grele”, a avertizat Raed Arafat.

Foarte multe dintre cele 300 de focare din tara „sunt focare care sunt foarte limitate, sunt sub control”, a precizat Raed Arafat. El a explicat apoi care este diferenta intre aceste focare, bine delimitate, si cele cu transmisie comunitara, in cazul carora se impune uneori masura carantinarii unor localitati intregi.
„Focarele pentru care noi luam masura de carantina, atunci cand carantinam o localitate, sunt focarele de transmitere comunitara. Deci, daca este o localitate cu o cifra mare de cazuri, dar care sunt concentrate la un azil de persoane varstnice, atunci masurile se iau pe azilul respectiv – carantinarea azilului, a personalului; daca avem o localitate de 1.500 de persoane si avem 14 cazuri, 10 cazuri, 15 cazuri, este transmisie in comunitate, in mai multe familii, atunci luam masura de a carantina localitatea. De ce? Pentru ca nu este suficient sa izolezi persoanele si contactii lor directi. Acolo, daca s-a transmis in comunitate, inseamna ca mai avem mai multe persoane in comunitate probabil asimptomatice, de care nu stim si care transmit. Si atunci, aceasta comunitate se pune sub carantina, DSP-ul poate sa organizeze testari mai multe in localitatea respectiva, se descopera mai multi care au fost infectati sau nu si pot sa se concentreze eforturile de prevenire pe comunitatea respectiva. Acesta este rostul carantinarii unei localitati, pe care o facem, daca vedem ca este raspandire comunitara serioasa”, a explicat Raed Arafat la Digi24.
El a avertizat insa ca „nimeni si nicio tara nu va putea la un moment dat sa spuna ca exclude total luarea unor masuri mai drastice”, pentru ca totul depinde de evolutia epidemiei.
„Noi am luat, am carantinat unele localitati, chiar daca s-au suparat pe noi primarii din localitatile respective, chiar si recent. Am luat anumite masuri punctuale si asta fac multe tari acum, dar sunt situatii in care daca vezi ca scapa total sub control si incepe sa fie o crestere mare, exponentiala, se pot reimpune anumite masuri drastice. Poate ca nu faci un total lockdown in toata tara, dar faci intr-un judet, il faci intr-o zona in care vezi ca este o raspandire majora”, a spus seful DSU.
„Acest lucru nimeni nu poate sa-l nege, la orice moment se poate lua o astfel de decizie”, a insistat Raed Arafat.
„Nu suntem in acest scenariu inca, dar putem sa ajungem si peste o luna, si peste doua, si in timpul toamnei, si in timpul primaverii anului viitor sa ajungem la scenarii grele, daca boala se va comporta intr-un fel pe care nu putem sa-l controlam”, a avertizat secretarul de stat in MAI.

reportersite