Friday , March 29 2024

Putin pregateste o demonstratie de forta de Ziua Victoriei. Preşedintele rus ar putea vizita Crimeea

kremlin army

Preşedintele rus Vladimir Putin se pregăteşte pentru o adevărată demonstraţie de forţă vineri, la sărbătorirea victoriei din 1945 asupra Germaniei naziste, o ocazie să alimenteze şi mai mult patriotismul într-o ţară aflată în plină criză cu Occidentul asupra Ucrainei.
Rusia sărbătoreşte anual victoria Aliaţilor, în al Doilea Război Mondial, pe 9 mai – capitularea fiind semnată seara târziu pe 8 mai, la Berlin, adică pe 9 mai după ora Moscovei – printr-o mare defilare militară în Piaţa Roşie, în centrul capitalei ruse.
Însă acest eveniment, prin care Rusia îşi arată puterea militară restaurată cu lansatoare de rachete, tancuri de asalt şi bombardiere grele, va căpăta o importanţă şi mai mare anul acesta pentru Kremlin, în contextul în care acesta recurge tot mai frecvent la trimiteri din al Doilea Război Mondial atunci când vorbeşte despre Ucraina.
Moscova compară violenţele din fosta republică sovietică cu cele mai sângeroase crime naziste şi îi acuză pe occidentali că se fac că nu le văd.
Diplomaţia rusă a publicat luni o “Carte albă” în care prezintă o listă cu încălcări “masive” ale drepturilor omului pe care le impută naţionaliştilor ucraineni, ilustrată cu imagini datând de la ocupaţia germană a Ucrainei în al Doilea Război Mondial.
Rusia nu a încetat să denunţe ralierea naţionaliştilor ucraineni în spatele memoriei lui Stepan Bandera, un lider naţionalist şi antisovietic care a colaborat pentru o perioadă de timp cu naziştii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Preşedintele Dumei de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus) Serghei Narîşkin a declarat marţi că în Ucraina are loc un “genocid”, evocând zeci de insurgenţi proruşi ucişi într-un incendiu provocat în cursul unor confruntări cu naţionalişti ucraineni, la Odesa, la începutul lui mai.
Punctul culminant al comemorării urmează să fie defilarea militară din Crimeea, peninsula ucraineană anexată în martie la Rusia în urma unui referendum controversat, nerecunoscut de către comunitatea internaţională şi desfăşurat sub “protecţia” militarilor ruşi.
Această anexare, după instalarea la putere, la Kiev, a autorităţilor prooccidentale, se află la originea celei mai importante crize între ruşi şi occidentali de la Războiul Rece şi până prezent, ea continuând să degenereze, de atunci, prin extinderea unor tulburări violente în estul Ucrainei, o zonă aflată în pragul unui război civil.
Potrivit anumitor instituţii media ruse, Putin ar putea să viziteze Crimeea cu ocazia acestei sărbători, pentru prima dată de la anexarea peninsulei, după ce va asista la parada din Piaţa Roşie. Contactat de AFP, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat că “nu ştie” dacă preşedintele va fi prezent în Crimeea cu această ocazie. “Pentru moment, ceea ce este prevăzut este participarea preşedintelui la parada de la Moscova”, a spus el.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat marţi că ar fi “păcat ca o asemenea zi să fie folosită într-un asemenea context de tensiuni pentru organizarea unei parade” în Crimeea şi ca preşedintele rus să asiste la ea.
Complicând şi mai mult lucrurile, vicepremierul Dmitri Rogozin, unul dintre oficialii ruşi care afişează una dintre poziţiile cele mai ofensive în criza ucraineană, va participa la eveniment în Transnistria, o regiune separatistă prorusă din Republica Moldova, pe care Chişinăul se teme că o poate vedea urmând exemplul Crimeei.
Peste 25 de milioane de sovietici au murit în al Doilea Război Mondial, iar Rusia, care continuă o tradiţie din perioada fostei Uniuni Sovietice, sărbătoreşte victoria asupra regimului nazist ca pe un simbol al patriotismului.
Putin a plasat în ultimii ani sărbătorirea patriotismului în centrul politicii sale.
“Victoria asupra nazismului a fost obţinută prin foarte multe victime şi încercări grele”, a declarat marţi ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu. “Iar noi nu ar trebui să lăsăm pe nimeni să uite sau să manipuleze în scopuri politice contribuţia poporului nostru la salvarea lumii de ameninţarea aservirii faţă de fascişti”, a adăugat el.
În Ucraina, care comemorează şi ea, în mod tradiţional, victoria asupra naziştilor, festivităţile vor fi, în schimb, discrete, autorităţile afirmând că se tem de provocări, la Kiev, din partea partizanilor proruşi.
O ceremonie va avea loc la Mormântul Soldatului Necunoscut, iar o “rugăciune pentru pace” va fi pronunţată într-una dintre pieţele capitalei, dar nu este prevăzută vreo defilare, a anunţat şeful administraţiei municipale Volodimir Bondarenko.(Mediafax)

Vezi si

Supermarketurile nu vor fi închise în week-end. Ciolacu: Rezultă clar că nu e oportun

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că supermarketurile nu vor …