Thursday , March 28 2024

Putin îşi menţine toate opţiunile in conflictul din estul Ucrainei

Russian President Putin meets servicemen during celebrations to mark Victory Day in Moscow's Red Square

Apelul preşedintelui rus de a amâna referendumul privind independenţa nu a fost ascultat de forţele proruse din Donbasul ucrainean, însă i-a permis lui Vladimir Putin să câştige timp în cazul eventualelor sancţiuni economice din partea Occidentului, dar şi să îşi păstreze libertatea de acţiune, noteză cotidianul francez Le Figaro.
‘Nu Putin comandă la Donbas’, titra joi după-amiază ediţia electronică a publicaţiei Gazeta. Trecând peste consemnul lui Vladimir Putin, separatiştii din ‘Republica Populară Doneţk’ au votat pentru menţinerea referendumului privind autodeterminarea, prevăzut să aibă loc duminică. Kremlinul nu a dorit să reacţioneze imediat. ‘Există noi evoluţii. Avem nevoie de timp pentru a le analiza’, s-a rezumat să spună Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse.
Indiferent dacă se va ţine sau nu referendumul, efectul scontat de Moscova s-a făcut deja simţit. ‘Până acum, occidentalii acuzau Moscova că-i sprijină pe organizatorii referendumului separatist, pentru a împiedica alegerile prezidenţiale din Ucraina. Declaraţiile lui Vladimir Putin îi privează pe adepţii unei linii dure împotriva Moscovei de pretextul pentru a iniţia un al treilea set de sancţiuni’, notează cotidianul rus Kommersant. Potrivit publicaţiei ruse, citate de Le Figaro, această schimbare de tonalitate a lui Vladimir Putin constituie semnul ‘unor intense negocieri cu occidentalii’ şi în special cu germanii.
Pentru că la Moscova, businessul ruso-german este ceva sacru, continuă Le Figaro. Dacă Moscova îşi bate joc deschis de ameninţările americane, ea este mai puţin încântată de atenţionările Berlinului. Angela Merkel este cea care a deschis o breşă, agitând, la sfârşitul săptămânii trecute, lansând ameninţarea unor sancţiuni economice. Tot cancelarul german este cel care a avansat Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în calitate de instrument pentru ieşirea din criză. Pe un ton încrezător, ministrul de externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, salută acum ‘tonul constructiv’ al lui Vladimir Putin. ‘Suntem, prea poate, într-un moment decisiv’, a declarat şeful diplomaţiei germane.
Această ameliorare este prea timidă pentru a restaura în mod durabil încrederea, însă ea poate deja să-i permită Moscovei să transfere cu mai multă uşurinţă responsabilitatea unui eşec pe umerii Kievului şi Washingtonului. Chiar şi fără a-şi rezerva timp pentru a studia foaia de parcurs negociată de preşedintele OSCE, guvernul de la Kiev s-a grăbit să denunţe o ‘bătaie de joc’. La rândul său, secretarul de stat adjunct al SUA, William Burns, a denunţat încă o dată, în timpul vizitei desfăşurate în Kazahstan, politica ‘periculoasă şi iresponsabilă’ a Rusiei.
Moscova a reluat dialogul cu Berlinul – din punctul de vedere al elitei ruse, acest lucru este prioritar – lăsând în acelaşi timp Kievul şi Washingtonul să gesticuleze. Acest lucru deturnează, de asemenea, atenţia dinspre Crimeea, unde preşedintele rus este aşteptat vinerea aceasta pentru celebrarea Zilei Victoriei (în cel de-Al Doilea Război Mondial), după parada din Piaţa Roşie. ‘Să fim realişti: Crimeea e caz clasat’, confirmă o sursă diplomatică europeană.
În ceea ce-l priveşte, Vladimir Putin are mâinile libere. Insistând asupra necesităţii unui ‘dialog pan-naţional’ pentru a garanta interesele concetăţenilor din sud-estul Ucrainei, el şi-a păstrat toate opţiunile. Potrivit site-ului gazeta.ru, ‘se poate reveni oricând, inclusiv la scenarii de forţă’.
Ca un hazard al agendei de lucru, preşedintele rus a supervizat joi mai multe tiruri de rachete. Potrivit Le Figaro, mesajul este clar: Rusia este puternică, iar bunăvoinţa liderului rus – una condiţionată. (Agerpres)

Vezi si

Supermarketurile nu vor fi închise în week-end. Ciolacu: Rezultă clar că nu e oportun

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că supermarketurile nu vor …