Saturday , September 24 2022

Puterea propune limitarea mandatelor de parlamentar

Cum se dă afară din Parlament PDL-istul Radu Berceanu

Democrat-liberalii vor să limiteze numărul mandatelor de parlamentar la maximum două, motivând că în Legislativ sunt senatori şi deputaţi care ocupă scaunele şi de 20 de ani. Culmea, unul dintre susţinătorii ideii este şi PDL-istul Radu Berceanu, parlamentar din 1990, informeaza romanialibera.ro.
Senatorul Radu Berceanu semnează, alături de alţi colegi din PDL, o iniţiativă legislativă care ar urma să limiteze mandatele parlamentarilor la cel mult două, care pot fi şi consecutive.
Propunerea legislativă este motivată de faptul că “există situaţia unor aleşi care în ultimii 20 de ani au deţinut constant mandate de senator şi deputat”, dar şi de “necesitatea întineririi clasei politice prin promovarea tinerilor cu înaltă pregătire”.
În timp ce alţi semnatari ai propunerii legislative precum Dumitru Oprea, Sorina Plăcintă, Sorin Fodoreanu, Dorin Păran, se află la primul mandat în Parlament, Radu Berceanu ocupă un loc în Legislativ din 1990. Până în 2004, Berceanu, care nu a putut fi contactat pentru a-şi explica susţinerea acestei iniţiative, a fost deputat timp de trei mandate şi jumătate, ca mai apoi să fie ales senator în ultimele două legislaturi.
“În ceea ce mă priveşte, de foarte multă vreme, am încetat să mai încerc să-l înţeleg pe domnul Berceanu. Treaba domniei sale!”, a comentat  pentru romanialibera.ro deputatul Sever Voinescu, purtătorul de cuvânt al PDL, care a explicat că partidul nu a formulat un punct de vedere privind această iniţiativă legislativă, dar care, susţine el, necesită o dezbatere serioasă.
Voinescu: “Ţara n-o avea nevoie de Zgonea, Ponta şi Geonă, dar de politicieni de lungă carieră, da”
“Vă spun sincer, după o primă analiză aş înclina să nu susţin această propunere. Ideea vine dintr-un blocaj actual în care teritoriul a devenit irespribail, ocupat de ăştia care sunt şi nu se mai schimbă odată. Dintr-un fel de disperare vii cu o regulă ca asta. Pe de altă parte stai şi te gândeşti cum dezvolţi o carieră politică. Totuşi, ţara asta n-o avea ea nevoie de Zgonea, Geoană, Ponta sau mai nu ştiu cine, dar de politicieni de lungă carieră are nevoie”, a continuat Voinescu.
De asemenea, dacă iniţiativa ar trece de Legislativ, un alt semnatar al propunerii, senatorul PDL Viorel Constantinescu, aflat la al doilea mandat, nu ar mai putea fi parlamentar. Democrat-liberalul nu este însă deranjat de pierderea acestui statut, căci şi aşa nu este mulţumit de ce se întâmplă în Legislativ.
Nu e o problemă că nu o să mai pot candida. Nu coincide funcţionarea Parlamentului cu aşteptările mele. Eu cred că dacă mandatele preşedintelui sunt limitate la două, şi cum în toate ţările civilizate, chiar şi primarii nu au voie mai mult de două mandate, e o chestiune normală. Este bine ca oamenii să nu se obişnuiască prea mult cu funcţiile. Nimeni nu e de neînlocuit”, spune senatorul Viorel Constantinescu pentru romanialibera.ro.
Întrebat cum cometează că un alt coleg al său, Radu Berceanu, veteran al Parlamentului, semnează iniţiativa, Constantinescu a spus râzând: “Probabil că dumnealui dă înapoi mandatele”.
Olguţa Vasilescu: “Mă mir că Berceanu are tupeul să semneze aşa o iniţiativă!”
Iniţiativa democrat-liberalilor, pentru care militat intens în interiorul partidului senatorul Iulian Urban, nu a stârnit însă zâmbete în rândul parlamentarilor opoziţiei. Aceştia s-au arătat revoltaţi de o astfel de idee, pe care o cataloghează drept “nedemocratică”.
“E vorba de parlamentari aflaţi la primul mandat, care nu se simt foarte bine. Şi este cazul unor parlamentari aflaţi la ultimul mandat, cum este domnul Berceanu, care este în Parlament din 1990 până acum şi mă mir cum are tupeul să semneze o asemenea iniţiativă. Dar probabil se gândeşte la faptul că dumnealui nu va mai fi parlamemtar de data viitoare. Nu-l va mai pune partidul să candideze. Şi în aceste condiţii se gândeşte că e bine să nu mai fie nici alţii”, a comentat senatorul PSD Olguţa Vasilescu iniţiativa PDL.
E o prostie! Nicăieri în lume nu există aşa ceva. E o încălcare flagrantă a Cartei Drepturilor Omului. Dar probabil în mintea înceţoşată a unora, plină de alte tendinţe decât cele democratice aşa ceva este posibil”, a spus la rândul lui liberalul Eugen Nicolăescu, catalogând propunerea drept “o intenţie pur demagogică”.
De altfel, pesedista Olguţa Vasilescu a adăugat că o astfel de iniţiativă nu va fi votată nici măcar de ceilalţi parlamentari ai PDL. “În primul rând, pentru aşa ceva trebuie să modifici Constituţia ca să se poată limita numărul mandatelor de parlamentar”, a spus senatorul.
Iniţiativa parlamentarilor PDL a fost depusă, luni, la Senat şi urmează să intre în dezbaterea comisiilor. (MARINELA RATA – romanialibera.ro)

 

Vezi si

Lidl reduce programul magazinelor, pentru a face economie la energie

Lidl, parte a grupul german Schwartz și cel mai mare lanț de magazine din România …