Sunday , July 21 2024

Publicitatea la țigarete electronice, inclusiv de tip Vape, dispozitive cu tutun încălzit – interzisă

Camera Deputaților a adoptat, marți, proiectul de lege care interzice publicitatea la țigarete electronice, inclusiv a celor de tip Vape sau care folosesc dispozitive cu tutun încălzit, precum și pentru pliculețele cu nicotină pentru uz oral (pouch-uri).

S-au înregistrat 269 voturi ”pentru”, 2 ”contra” și 3 abțineri. Actul normativ modifică Legea nr. 148/2000 privind publicitatea și a art. 29 din Legea audiovizualului nr. 504/2002.

Se interzice publicitatea explicită pentru produsele din tutun, țigaretele electronice, inclusiv de tip Vape, produsele destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, dispozitivele electronice pentru încălzirea tutunului și a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, precum și pentru pliculețele cu nicotină pentru uz oral (pouch-uri) difuzată în cadrul programelor de radiodifuziune și televiziune, pe biletele de călătorie pentru transportul public”, prevede proiectul, porivit Agerpres.

În legea în vigoare este interzisă doar publicitatea explicită pentru produsele din tutun în aceste programe.

De asemenea, proiectul interzice publicitatea pentru țigaretele electronice, inclusiv de tip Vape, produsele destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, dispozitivele electronice pentru încălzirea tutunului și a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, precum și pentru pliculețele cu nicotină pentru uz oral (pouch-uri), în incinta unităților de învățământ și a unităților de asistență medicală sau la o distanță mai mică de 200 metri de intrarea acestora, măsurată pe drum public.

Publicitatea la aceste produse nu va fi permisă nici în publicații destinate în principal minorilor, în sălile de spectacole înainte, în timpul și după spectacolele destinate minorilor.

Totodată, publicitatea pentru acest produse nu va fi permisă în condițiile în care se adresează minorilor; înfățișează minori consumând aceste produse; sugerează că acest produse sunt dotate cu proprietăți terapeutice sau că au un efect stimulativ, sedativ ori că pot rezolva probleme personale; dă o imagine negativă despre abstinență; nu conține inscripții avertisment în limba română.

„Orice formă de comunicare comercială audiovizuală pentru țigări, alte produse din tutun, țigarete electronice, inclusiv de tip Vape, produse destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, dispozitive electronice pentru încălzirea tutunului si a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, precum și pentru pliculețele cu nicotină pentru uz oral (pouch-uri) și flacoane de reumplere este interzisă”, mai prevede proiectul. Camera Deputaților este for decizional. 

Vezi si

Serviciile online ale Wizz Air au redevenit funcţionale. Clienţii pot rezerva bilete şi pot face check-in online

Serviciile online ale Wizz Air au redevenit funcţionale, iar clienţii pot rezerva acum bilete şi …