Wednesday , August 4 2021

Publicitatea ar putea fi interzisa la TVR

sorin_rosca_stanescu

Senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu a afirmat joi că unii membri ai Comisiei de cultură din Senat intenţionează să iniţieze până la sfârşitul anului o propunere legislativă de modificare a Legii de organizare şi funcţionare a Societăţii Române de Televiziune, prin care televiziunii publice i se va interzice să difuzeze publicitate.
“Vă anunţ că foarte curând vom interzice televiziunii publice să mai primească publicitate. Mai mulţi colegi, cred că toţi, din Comisia pentru cultură din Senat, intenţionăm să schimbăm, să facem un act normativ astfel încât televiziunea publică să nu mai poată beneficia de publicitate, după modelul BBC. E o televiziune publică, emisiunile nu trebuie întrerupte prin publicitate”, a afirmat senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu, la dezbaterea pe care a organizat-o având tema “Să schimbăm împreună Legea Audiovizualului”.
El a precizat că televiziunea publică primeşte bani prin taxa radio-tv.
“Televiziune publică primeşte bani inclusiv de la telespectatori, cum bine ştiţi, astfel încât nu ar trebui să mai aibă nevoie de publicitate. În acest moment, televiziunea publică încasează circa opt milioane de euro pe an (n.r. – din publicitate). Nu este o sumă foarte mare, dar este o sumă extrem de necesară dacă ne gândim că ea poate fi redirecţionată în piaţă, către televiziunile comerciale, care au mult de suferit în această perioadă de criză sub aspect financiar”, a adăugat senatorul liberal.
El a precizat că această prevedere privind TVR nu are nicio legătură cu proiectul noii Legi a audiovizualului, pe care intenţionează să îl iniţieze.
“Modificarea legii de organizare şi funcţionare a Televiziunii Române nu are legătură cu discuţiile pe care le-am purtat astăzi, eu doar am menţionat acest aspect, pentru că la un moment dat a fost o discuţie legată de televiziunea publică. Cred că asta se va întâmpla anul acesta (n.r. – legea de modificare a SRTv)”, a mai spus Roşca Stănescu.
Propunerea lansată de senatorul liberal a fost agreată de Narcisa Iorga, membru CNA.
“Cred că acest lucru va duce la îndeplinirea mai serioasă a rolului public al instituţiei publice, şi nu o competiţie incorectă în piaţa audiovizualului”, a spus Narcisa Iorga.
Pe de altă parte, Cristina Trepcea, membru CNA, consideră că este necesară o reglementare care să oblige televiziunea publică să fie “diferită de televiziunile comerciale”, televiziunile comerciale fiind “întreprinderi comerciale care trebuie să facă profit”, ceea ce televiziunea publică nu este.
“Televiziunea publică nu are voie decât la opt minute de publicitate pe oră şi nu are voie, chipurile, să rupă emisiunile cu publicitate, dar a făcut tot felul de alte invenţii. Nu se deosebeşte cu nimic (n.r. – de televiziunile comerciale). Televiziunea publică merge la masa de publicitate de pe piaţă şi concurează cu televiziunile comerciale şi sunt o grămadă de nenorociri care decurg din această atitudine. Eu cred că, dacă vrem să modificăm ceva în lege, trebuie să ne gândim să ne ocupăm de interesul public şi să obligăm cumva prin lege”, a spus Trepcea.

Vezi si

174 de pasageri ai cursei WizzAir Bologna – Iași au rămas fără bagajele de cală, care au ajuns la Chișinău

Toţi cei 174 de pasageri ai cursei Wizz Air care a aterizat la Iaşi, în …