Wednesday , October 4 2023

PSD spune că “este o certitudine” că până la începutul lunii iunie se va produce schimbul premierilor

Purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Radu Oprea, a declarat luni că “este o certitudine” faptul că, potrivit protocolului coaliției de guvernare, până la sfârșitul lunii mai – începutul lunii iunie se va produce schimbul premierilor și va fi un nou cabinet – cabinetul Ciolacu.


Întrebat la Parlament dacă vor rămâne în viitorul cabinet miniștrii performanți, cum ar fi de exemplu ministrul Transporturilor, el a arătat că în acest moment nu există o decizie în acest sens a structurilor de conducere ale PSD, relatează Agerpres.
“În calitate de purtător de cuvânt al PSD, eu trebuie să vă aduc la cunoștință hotărârile pe care PSD le-a luat. În acest moment nu avem o hotărâre a Biroului permanent sau a Consiliului politic referitoare la formula Guvernului Ciolacu. Acestea urmează să aibă loc. Deocamdată, deciziile pe care le avem sunt deciziile referitoare la protocol. (…) Cu certitudine, colegii din forurile statutare de decizie – Biroul permanent sau Consiliul politic – vor lua aceste decizii în momentul în care ne apropiem de momentul schimbării premierului”, a arătat Oprea.
El a adăugat că nu există o decizie în PSD nici referitoare la varianta dizolvării vreunui minister. “Nici acest lucru nu știu să vă spun, până când nu vom avea o decizie formală oficială a PSD. Singurul anunț care a fost făcut în spațiul public de către președintele Marcel Ciolacu a fost acela că, din perspectiva domniei sale, ar avea sens un Minister al Afacerilor Europene, pentru că aici vorbim despre politicile publice europene, nu neapărat despre fonduri. Noi, când ne gândim la Uniunea Europeană, ne gândim doar la banii pe care îi avem de luat de la Uniunea Europeană. (…) Este mai mult decât atât. Este vorba despre politici publice în care România trebuie să fie parte activă”, a afirmat Oprea.
Întrebat dacă PSD este interesat să vină cu o nominalizare pentru portofoliul Justiției, Radu Oprea a spus că nu poate comenta “scenarii” în acest moment. “Atâta timp cât nu avem o decizie formală a conducerii PSD asupra nominalizărilor, asupra discuțiilor care au loc pentru formarea noului Guvern, nu pot să vă spun mai mult, decât că avem un protocol în acest moment și că este o certitudine că până la sfârșitul lunii mai – începutul lunii iunie se va produce schimbul premierilor și va fi un nou cabinet – cabinetul Ciolacu”, a transmis parlamentarul social-democrat.
Referitor la măsurile economice, el a arătat că se încearcă găsirea unor soluții privind limitarea cumulului de salarii.
“Avem poziții publice exprimate atât de președintele Marcel Ciolacu, cât și de președintele PNL, domnul Ciucă, referitoare la acest cumul de salarii. Se încearcă găsirea unei soluții, astfel încât acest cumul să fie limitat. Ați văzut că este vorba despre numărul de locuri pe care le poate ocupa o persoană în consiliile de administrație – maxim două – sub nicio formă să nu mai poată cineva să fie un abonat la banii publici, un sinecurist, 3, 4, 5 consilii de administrație. Așa ceva va fi exclus, interzis. (…) Toate măsurile sunt analizate și gândite de către Guvern și de către coaliție. (…) Performanța fiecărui ministru ține și de execuția bugetară, de felul în care reușește ca programele și proiectele care au fost bugetate să fie și puse în practică și acesta este un lucru pe care îl face primul ministru în mod continuu. (…) Activitatea fiecărui ministru, așa cum spune Constituția, este evaluată de către primul ministru”, a completat Radu Oprea. (Agerpres)

Vezi si

Sondaj Avangarde comandat de PSD: PSD 31%, PNL 21%, AUR 19%

PSD și PNL ar aduna împreună 52% din voturi dacă duminica viitoare ar avea loc …