Thursday , July 25 2024

PSD şi PNL depun împreună noua moţiune de cenzură, la legea Educatiei

Liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a anunţat, joi, că PNL şi PSD vor depune împreună noua moţiune de cenzură, ca urmare a asumării răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei.
Duşa a precizat că textul va fi comun şi că va fi finalizat vineri, arătând că nu va fi greu să strângă semnăturile necesare pentru depunerea acestei moţiuni.
“Nu ne-ar fi foarte greu să elaborăm textul care să corespundă şi care să scoată în evidenţă neajunsurile acestei legi, ce efecte va avea pe termen lung mai ales în Ardeal. Un lider eficient se îngrijeşte să strângă semnăturile necesare. Vom avea toate semnăturile necesare”, a precizat Mircea Duşa.
El a mai spus că moţiunea are şanse deoarece crede că, spre deosebire de moţiunea precedentă, reprezentanţii puterii nu vor aplica aceeaşi tactică, “de a răpi dreptul unui parlamentar de a vota”.
Viceliderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu anunţase anterior că liberalii au început strângerea de semnături şi elaborarea moţiunii de cenzură pe care o vor depune după asumarea răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei. El şi-a exprimat speranţa că moţiunea va putea fi depusă până sâmbătă.
Miercuri, moţiunea de cenzură a opoziţiei, intitulată “Moţiunea României majoritare, moţiune populară”, a întrunit doar 219 voturi “pentru”, faţă de 236 necesare pentru adoptare, iar un vot a fost anulat.
Conform Constituţiei, dacă o moţiune de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea
Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost adoptată.

Vezi si

Trei bucureșteni, acuzați de DIICOT de furt de criptomonede în valoare de 120 de milioane de dolari

Procurorii DIICOT au pus sub urmărire penală trei persoane, acuzate că au transferat ilegal 1.650.000 …