Sunday , June 16 2024

PSD refuză invitația președintelui pentru consultări privind premierul

dragnea

Liviu Dragnea a anunțat, marți, că PSD nu va merge la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis privind numirea prim-ministrului, pentru că vrea să respecte Constituţia.
Preşedintele PSD a spus că social-democraţii nu pot merge la consultările convocate de către preşedintele Klaus Iohannis, pentru că vor să respecte Constituţia, iar miercuri este în funcţiune actualul Parlament.
„În invitație spune că suntem invitați la consultări în baza articolului 85, alineatul 1 din Constituția României, care pevede că președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru și numește premierul pe baza votului de încredere acordat de Parlament. Acest articol nu poate fi urmat decât prin emiterea unui decret, consultările se pot face doar în baza articolului 103. Chiar și-acolo spune foarte clar, în funcție de majoritățile stabilite în Parlament, despre care nu se poate vorbi decât după validarea Parlamentului”, a declarat Liviu Dragnea.
El a arătat că şeful statului poate organiza consultări cu partidele doar în baza articolului 103 din Constituţie.
Acest articol prevede că „preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”.
Liderul PSD a spus că i se pare straniu că sunt invitate la consultări partide care la acest moment nu sunt în Parlament, respectiv PMP şi USR.
„Mâine e în funcţie actualul Parlament”, a mai spus el.
Liviu Dragnea a adăugat că PSD vrea respectarea „cu stricteţe” a Constituţiei, susţinând că nu merge la Cotroceni doar ca exerciţiu de imagine.
„După ce este constituit Parlamentul se pot face consultări cu toată deschiderea. Acum invitaţia la consultări este fundamentată pe un articol eronat din Constituţia României”, a mai spus Dragnea.

Vezi si

Un român a murit și alți doi au fost răniți într-un atac, în Congo. MAE: „Evitați orice călătorie!”

Ministerul Afacerilor Externe a transmis duminică, că un român și-a pierdut viața și alți doi …

error: