Proteste masive în Ungaria. 100.000 de oameni împotriva guvernului Orban şi a taxei pe Internet

reportersite
29 octombrie 2014, 10:38

proteste budapestaZeci de mii de persoane au protestat din nou, marţi seara, la Budapesta, și în alte opt orașe ungare, împotriva unui proiect al Guvernului privind aplicarea unei „taxe pe Internet”, scrie Mediafax.  Reuters notează că în jur de 100.000 de mii de oameni s-au strâns pentru a manifesta atât împotriva noii taxe, cât şi în general, împotriva politicilor guvernului de dreapta al premierului Viktor Orban.

„Nu vom permite aşa ceva”, cânta o mulţime alcătuită din persoane de toate vârstele, reunită pentru a doua oară în ultimele trei zile pe străzile capitalei ungare în pofida unei temperaturi iernatice.

Un proiect al Guvernului, condus de Viktor Orban, prevede o taxă în valoare de 150 de forinţi (0,50 euro) pentru fiecare gigabyte transferat, o sumă pe care partidul premierului conservator a promis să o plafoneze, la echivalentul a doi euro pe lună, pentru persoanele fizice.

Comisia Europeană a criticat aspru proiectul.

„Taxa pe Internet este un simbol al autocraţiei guvernului”, a apreciat, marţi, în faţa manifestanţilor Zsolt Varady, şeful unei reţele de socializare ungare. Mulţimea i-a răspuns strigând „Orban afară”.

Potrivit lui Balazs Gulyas, unul dintre organizatorii acestei mobilizări lansate pe Facebook, proiectul pune în discuţie „dreptul la informare”.

”Într-un domeniu mass-media, bulversat de o legislaţie restrictivă după sosirea la putere a lui Orban, în 2010, internetul este partea din media cea mai puţin controlată de guvern”, a afirmat M. Gulyas pentru AFP, în cursul protestului.