Tuesday , May 17 2022

Proteste ale pensionarilor militari în toată ţara

Peste 1500 de pensionari militari protestează, luni, în mai multe oraşe din ţară faţă de decizia de recalculare a pensiilor cerând să se respecte Constituţia, care stipulează că o lege nu poate dispune decât pentru viitor.
Aproximativ o mie de pensionari militari s-au adunat, luni, în Piaţa George Enescu din Bucureşti, urmând să înceapă un marş de protest, la ora 11.30.
Manifestanţii poartă pancarte cu denumirea Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate în Rezervă şi în Retragere (SCMD) şi drapele.
Ei au scandat “Jos Băsescu!” şi “Demisia!”.
Pensionarii militari protestează, luni, în Capitală şi la prefecturile din ţară, cerând Guvernului, MAI, MApN şi SRI să oprească recalcularea pensiilor lor şi să respecte hotărârea ICCJ privind suspendarea aplicării HG 735/2010.
“Evenimentul va avea loc în orice condiţii. Sunt aşteptaţi toţi cei care doresc să ni se alăture în acest demers”, a declarat duminică, pentru MEDIAFAX, colonelul (r) Valeriu Pricină, vicepreşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate în Rezervă şi în Retragere (SCMD).
În Capitală, protestatarii se vor reuni, de la ora 10.00, în Piaţa Revoluţiei, de unde, la ora 11.30, vor pleca în marş spre Academia Militară.
Înainte de a pleca în marş, o delegaţie a SCMD, organizatorul protestului, va depune la sediul Ministerului de Interne, aflat în Piaţa Revoluţiei, un document cu solicitările lor, intitulat “Ultimatum (Somaţie)”, care anunţă şi un miting de amploare la 1 martie, dacă guvernanţii nu renunţă la recalcularea pensiilor militarilor.
Coloana de protestatari va pleca apoi în marş pe Calea Victoriei, va trece prin faţa Casei Poporului, urmând să oprească în faţa sediului SRI, pentru a fi depusă şi aici “somaţia” adresată reprezentanţilor instituţiei.
Protestatarii îşi vor continua apoi traseul, pe partea stângă a Palatului Parlamentului, până în zona Hotelului Marriott, unde din nou se vor opri pentru ca un grup de reprezentanţi să depună “somaţia” şi la Ministerul Apărării Naţionale.
Marşul va fi apoi continuat pe Şoseaua Panduri, până în zona Academiei Militare. Aici, protestatarii vor staţiona până la ora 15.00, timp în care o delegaţie va merge la Palatul Cotroceni pentru a depune documentul cu revendicările lor.
Concomitent cu protestul din Capitală, membrii din ţară ai sindicatului vor picheta sediile prefecturilor din oraşele reşedinţă de judeţ şi vor depune documentul cu revendicările pensionarilor militari.
În documentul intitulat “Ultimatum (Somaţie)”, SCMD îi “somează” pe premierul Emil Boc, miniştrii Gabriel Oprea, Traian Igaş, Ioan Botiş, Cătălin Predoiu, Gheorghe Ialomiţianu şi directorul SRI George Maior să întrerupă procedurile de aplicare retroactivă a Legilor 119 şi 263 din 2010 şi să respecte Constituţia, care stipulează că o lege nu poate dispune decât pentru viitor.
De asemenea, SCMD cere anularea HG 735/2010 şi a hotărârilor MApN, MAI şi SRI de emitere a unor noi decizii de pensii şi de continuare a “recalculării” drepturilor pensionarilor militari.
Sindicatul mai cere guvernanţilor să renunţe la decizia de impozitare suplimentară cu 5,5% a pensiilor mai mari de 740 de lei, atât civile cât şi militare.
În finalul somaţiei, reprezentanţii SCMD arată că în cazul în care problemele semnalate nu vor fi îndreptate, vor considera că Guvernul respinge dialogul şi vor convoca, în 1 martie, în faţa Guvernului, pensionarii militari şi civili afectaţi de aceste măsuri.
Unii pensionari militari din MapN şi din SRI au anunţat că se desolidarizează de acţiunile SCMD şi nu participă la protestele organizate de acest sindicat.
Peste 200 de pensionari militari din Craiova au protestat, luni dimineaţă, în Piaţa Prefecturii, faţă de decizia de recalculare a pensiilor

În momentul depunerii coroanelor de flori la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, pensionarii militari au început să-i huiduie pe reprezentanţii insitituţiilor publice şi pe parlamentari, membri ai PDL.
Între cei huduiţi de pensionari s-au aflat şi prefectul de Dolj, Eugen Georgescu, precum şi cei doi viceprimari ai Craiovei, Mărinică Dincă şi Teodor Sas, ambii membri PDL.
“Actualul guvern a uitat că armata a fost târâtă timp de 22 ani de către Ceauşescu pe toate meleagurile acestei ţări şi am muncit în toate sectoarele de activitate româneşti. Acum, am ajuns să ne taie Boc cu joagărul pensiile nesimţite de 11 milioane de lei. Prin atitudinea pe care o au, caută să învrăjbească maiştrii militari împotriva comandanţilor lor, lansând ideea că aceştia ar avea pensii mai mari decât un general-şef de Stat Major”, a declarat unul dintre pensionarii militari participanţi la protest.
Pe parcursul manifestărilor, pensionarii militari au purtat pancarte cu mesajele: “Nu umiliţi Armata”, “Cuza ne-a unit, voi ne-aţi învrăjbit”, ei scandând “Unitate” în momentul în care reprezentanţii Poliţiei Judeţene Dolj, ai STS şi ai SRI au depus jerbe de flori la statuia lui Alexandru Ioan Cuza.
În momentul în care conducerea Garnizoanei Craiova a depus jerba de flori, rezerviştii militari au strigat “Şi noi am fost ca voi”, iar în timp ce reprezentanţii organizaţiei Dolj a PRM au mers la statuia domnitorului, pensionarii au scandat “Trăiască România Mare!”
După depunerea de coroane de flori, în momentul în care s-a cântat Hora Unirii, reprezentanţii PDL din instituţiile publice şi ai Primăriei Craiova au fost nevoiţi să joace singuri, întrucât membrii partidelor politice de opoziţie, conducerea Consiliului Judeţean Dolj, parlamentari PSD, s-au prins în hora cadrelor militare în retragere şi în rezervă, care se desfăşura la câteva zeci de metri mai departe.
Ceremonialul manifestărilor de 24 Ianuarie s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare şi a fanfarei militare.
Peste 150 de pensionari care fac parte din cadrul Sindicatului Cadrelor Militare din judeţul Hunedoara protestează în faţa sediului Prefecturii Deva
Protestatarii s-au adunat, în jurul orei 11.00, în faţa sediului Prefecturii Hunedoara din Deva, şi scandează “Hoţii “şi “Jos Guvernul”.
Totodată, protestatarii poartă bannere pe care sunt fotografii ale preşedintelui Traian Băsescu şi ale premierului Emil Boc sub care scrie cu majuscule “Demisia”.
De asemenea, pe un alt banner pe care sunt fotografii ale preşedintelui, ale premierului şi ale altor câţiva miniştri scrie “Groparii sistemului naţional de apărare şi siguranţă naţională”.
Potrivit preşedintelui Sindicatului Cadrelor Militare – filiala 1 Deva, colonelul în rezervă Alexandru Sturza, protestul face parte dintr-o serie de alte proteste care vor continua săptămânile următoare.
“Am cerut demisia Guvernului pentru că îl considerăm incompetent, se pare că membrii acestul Guvern nu cunosc legea şi recalculează pensiile fostelor cadre militare în condiţiile în care s-a hotărât suspendarea acestei recalculări”, a spus Sturza.
Acţiunea este programată până la ora 13.00, iar o delegaţie formată din cinci reprezentanţi ai protestatarilor urmând să fie primită de prefectul de Hunedoara, Attila Dezsi.
Mai mult de 150 de pensionari militari protestează în Piaţa Operei din municipiul Timişoara

Militarii pensionari poartă banderole tricolore şi au pancarte pe care scrie “Cu noi s-a intrat în NATO”, “Vot de blam pentru Guvernul Boc” şi “Vrem recunoştinţă şi respect”.
Totodată, ei au steaguri tricolore şi steaguri NATO.
Liderul SCMD Timişoara, colonel în rezervă Constantin Marian, a spus că este “regretabil” că pensionarii militari au ajuns să protesteze tocmai de Ziua Unirii Principatelor.
“Este regretabil că am ajuns noi, foştii militari, să protestăm chiar de Ziua Unirii Principatelor. Din păcate, actuala putere ne-a umilit şi ne-a tăiat pensiile, lucru ilegal, recunoscut chiar de ei”, a spus Marian.
Marian a afirmat că deşi organizatorii se aşteptau la aproximativ 1.500 de persoane, în Piaţa Operei au venit mult mai puţini oameni, din cauza vremii nefavorabile, dar şi din cauza anunţului “mincinos” de dumincă seară al preşedintelul Traian Băsescu care a afirmat că recalcularea pensiilor se supendă.
Aproximativ o sută de cadre militare în rezervă au protestat, luni dimineaţă, în Piaţa Revoluţiei din Botoşani, nemulţumiţi de decizia de recalculare a pensiilor, un protest similar având loc şi în faţa sediului Prefecturii Vaslui
Foştii militarii, membri ai Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate s-au strâns în Piaţa Revoluţiei, din faţa Prefecturii Botoşani, unde, timp de două ore, au scandat lozinci precum “Jos Guvernul” sau “Jos Băsescu”.
La finalul protestului, rezerviştii militari botoşăneni s-au întâlnit cu prefectul judeţului, Cristian Roman, căruia i-au înmânat proteste adresate preşedintelui Traian Băsescu, dar şi Guvernului.
Acţiuni similare au avut loc, luni dimineaţă, în mai multe oraşe reşedinţă de judeţ, protestele fiind organizate de către Sindicatul Naţional al Cadrelor Militare în Rezervă.
De asemenea, peste 150 de pensionari militari din judeţul Vaslui protestează, luni, în faţa Prefecturii, nemulţumiţi de decizia de recalculare a pensiilor, manifestanţii scandând lozinci antiprezidenţiale şi antiguvernamentale.
Peste 300 de militari în rezervă au protestat luni, la Oradea
Toţi pensionarii militari prezenţi la ceremoniile din centrul municipiului Oradea care au marcat Unirea Principatelor s-au constituit în formaţie de front în momentul în care a fost strigată delegaţia acestora pentru a depune o coroană de flori la monumentul lui Mihai Viteazul, şi, în loc ca doi dintre ei să facă acest lucru, au mărşăluit cu toţii, în tăcere, prin mijlocul oficialităţilor civile care au asistat la ceremonie şi au depus o coroană de flori.
În carul festivităţilor s-a înregistrat şi un incident în momentul în care delegaţia PDL Bihor a depus coroana de flori la monument. Membrii acesteia au fost huiduiţi şi insultaţi de către mai multe persoane care au participat la eveniment, iar delegaţia liberarilor, în mijlocul căreia s-a aflat fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, a fost aplaudată.
După încheierea ceremoniei, deşi militarii în rezervă şi în regtragere intenţionau să se deplaseze în formaţie de front în faţa Prefecturii Bihor, aceştia au renunţat motivând că nu vor să deranjeze manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor.
“Azi nu huiduim, deoarece dacă pentru ei această zi nu înseamnă nimic, pentru noi înseamnă mult. Nu vom mai depune nicio reclamaţie la Prefectură pentru că am mai făcut-o şi, oricum, ştie şi prefectul şi Guvernul ce ne doare”, a spus maiorul în rezervă, Valer Tonceanu, şeful Sindicatului Cadrelor Militare disponibilizate Bihor.

Peste 200 de pensionari militari protestează şi la Piteşti

Cei peste 200 de pensionari, membri ai Sindicatului cadrelor militare disponibilizate în rezervă şi în retragere din judeţul Argeş, s-au strâns în Piaţa Vasile Milea din centrul municipiului Piteşti, lângă clădirea Prefecturii, unde protestarii huiduie, fluieră şi scandează “Băsescu, mai rău ca Ceauşescu” şi “Jos Băsescu”.
De asemenea, sindicaliştii poartă pancarte cu mesajele “S-a trezit Ro(mânia) românilor”, “Ne-aţi ciuruit”, “Cerem drepturi, nu pomană”, “Ne umiliţi bine”, precum şi o pancartă cu caricatura ministrului Apărării, Gabriel Oprea, pe care scrie “The prince of pensia”. (Mediafax)

Vezi si

Sorin Oprescu a fost prins în Grecia  

Fostul primar general Sorin Oprescu a fost prins în Grecia, au declarat surse judiciare pentru …

One comment

  1. “De la 14 ani sunt, practic, în armată, pentru că atunci am intrat la Liceul Militar.de Marina din CONSTANTA.. Eu mă bazam pe aceste drepturi primite ca militar, am intrat în sistem cunoscându-le. Acum, după ce am servit 25 de ani în armată, nu pot lucra la stat, iar un serviciu în domeniul privat este greu de obţinut, pentru că nu am altă formare profesională. Primeam 2.000 de lei pe lună, acum am ajuns să mă tem că , cu pensia mea deja injumatatita , nu voi face fata solicitarilor cotidiene că nu voi putea să îmi completez veniturile Ma simt umilit dezamagit inutil NU PLANG dar as vrea o noua asazisa REVOLUTIE