Protestatarii i-au cerut lui Tudose să se întâlnească până la sfârşitul anului. Premierul a fost de acord

reportersite
24/12/17 ora:12:50pm

43 de organizatii civice active in protestele de strada care au urmat emiterii OUG13 si, ulterior, propunerilor de modificare a Legilor Justitiei si Codurilor Penale i-au cerut premierului Mihai Tudose sa se intalneasca. Acestea i-au solicitat o intrevedere in perioada 27-30 decembrie 2017, anunta  Ziare.com.

tudosePremierul Mihai Tudose a raspuns scrisorii deschise de organizaţiile civice şi propune să se întâlnească pe 27 decembrie pentru a discuta despre legile Justiţiei.

Premierul Mihai Tudose a răspuns, printr-un comentariu publicat pe pagina de Facebook Coruptia Ucide, scrisorii deschise pe care 43 de organizatii civice i-au transmis-o sâmbătă. Premierul a propus ca întâlnirea ceruta de ONG-uri să aibă loc pe 27 decembrie.

„Vã mulţumesc pentru urãri. De asemenea, vã doresc şi dumneavoastrã numai gânduri bune. Legat de o posibilã întâlnire in perioada 27-30 decembrie, vreau sã vã transmit cã sunt deschis la dialog. În acest sens, vã propun data de 27 decembrie. Sunt convins cã putem comunica eficient în beneficiul României şi al românilor, iar acest lucru nu este posibil fãrã toleranţã şi deschidere la opinii contrare. Crãciun fericit!“, a scris premierul Mihai Tudose într-un comentariu la scrisoarea deschisă publicată pe pagina de Facebook Corupţia Ucide.

Protestatarii transmit ca vor sa poarte cu premierul “o discutie institutionala, asezata, calma si rationala, fara stridentele inerente pozitionarilor politice sau civice din acest ultim an”.

Ei considera, conform comunicatului, ca trebuie sa primeze interesul pentru viitorul Romaniei, valorile democratice si statul de drept, libertatea si bunastarea romanilor si ca “dialogul este singura solutie pentru prezervarea si consolidarea democratiei”.

“In adoptarea Legilor Justitiei si in discutiile privind modificarea Codurilor Penale au existat deficiente majore ale dialogului si consultarii dintre legiuitor si societate in ansamblu. Mai mult, fracturarea dialogului dintre legiuitor si institutiile independente ale statului, dintre legiuitor si institutiile europene, dintre legiuitor si partenerii nostri din Uniunea Europeana si NATO pune intr-un pericol major si iminent separatia puterilor in stat, respectiv rolul si credibilitatea noastra in lume. Riscam un derapaj fara precedent de la valorile democratice si de la drumul nostru alaturi de lumea libera, punand in pericol viitorul nostru ca natiune”, se arata in comunicat.

Semnatarii preconizeaza ca functia de premier presupune responsabilitate si greutatea deciziilor privind viata fiecarui roman.

“Ele trebuie asumate si aceasta este o decizie individuala, care va apartine. Noi ne declaram disponibilitatea de a contribui, dupa puterile noastre, la dialog, consultare si solutii in sensul respectarii principiilor democratice, ale statului de drept si drepturilor fundamentale”, mai transmit ei.

Asociatiile precizeaza ca propunerea vine din partea unor oameni sinceri si liberi, care, dincolo de orice simpatii sau antipatii personale, sunt “preocupati autentic de viitorul Romaniei”.

Cateva dintre organizatiile care ii cer premierului sa se intalneasca sunt:

#activAG Pitesti
Actiunea Civica Galati
Alianta Nationala a Organizatiior Studentesti din Romania (ANOSR)
Asociatia Aradul Civic
Asociatia Civica ProFest
Centrul Roman pentru Politici Europene (CRPE)
Consiliul Tineretului din Romania
Coruptia Ucide
Curatam Galatiul
Diaspora Franta solidara cu Romania
Evolutie in Institutie
Geeks for Democracy
Grupul civic #Insist
Grupul pentru Dialog Social (GDS)
Initiativa Romania
Initiativa Timisoara (federatie a 10 ONG-uri)
Oradea Civica
Radautiul Civic
Rezist Birmingham WMW
Rezist Dublin
Rezist in Bacau
#Rezist Liguria
#Rezist Milano
Rezist Munchen
Rezist Ramnicu Valcea
#Rezistam si la Paris
Rezist Zurich
#REZISTENTA
Romania As We Want It- Milano
Romania Vie
Save Montana-New York
Stafeta Steagului U.E.
Valea Jiului Society
Va vedem din Sibiu