Tuesday , September 27 2022

Protest spontan al profesorilor în Teleorman. Cursurile în mai multe şcoli, suspendate

Cursurile în mai multe şcoli din Teleorman au fost suspendate, luni dimineaţă, în urma unui protest spontan al profesorilor, nemulţumiţi că nu şi-au mai primit salariile de trei luni.
Preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Teleorman, Ioan Predescu, a declarat că dascălii au declanşat un protest spontan, iar activitatea din mai multe şcoli a fost întreruptă, elevii fiind trimişi acasă.
Liderul sindical a spus că s-a ajuns în situaţia în care dascălii sunt victime colaterale, precizând că limita suportabilităţii a fost depăşită.
El a precizat că, potrivit articolului 39 din Codul muncii, salariaţii au dreptul la salarizare pentru munca depusă, însă cadrele didactice din Teleorman nu şi-au mai primit salariile de peste două luni.
Inspectorul general şcolar al judeţului Teleorman, Constantin Amarie, a declarat că a fost informat, luni, de directorii de la Liceul “Marin Preda” şi Colegiul Naţional Unirea despre faptul că a fost declanşat un protest spontan al profesorilor şi elevilor şi că au fost suspendate cursurile.
Amarie a precizat că măsura este gravă, pentru că nu este înscrisă în lege. El a adăugat că le-a comunicat directorilor să le ceară profesorilor să reia cursurile, pentru că pot să apară situaţii grave dacă elevii nu sunt supravegheaţi.
Profesorii reclamă şi faptul că, din cauza suspendării plăţilor către şcoli, a fost oprită şi căldura în unităţile de învăţământ, astfel că elevii sunt nevoiţi să înveţe în frig.
Federaţia Spiru Haret cere MECTS să intervină pentru achitarea salariilor profesorilor din Teleorman
Potrivit preşedintelui executiv al Federaţiei “Spiru Haret”, Marius Nistor, cadrele didactice de la Colegiul Naţional Unirea, Liceul Teoretic “Marin Preda” şi Şcoala Generală cu clasele I-VIII nr. 2 din Turnu Măgurele, precum şi de la Şcoala din comuna Salcia au încetat activitatea, începând din 21 noiembrie, din cauză nu şi-au primit salariile pe ultimele luni, dar şi pentru că sistarea plăţilor a dus la oprirea furnizării de agent termic.
Liderul sindical a precizat, într-un comunicat de presă, că urmează ca în cursul zilei de luni să fie oprită şi alimentarea cu energie electrică, tot din cauza neplăţii facturilor.
“Federaţia Sindicatelor din Învăţământ «Spiru Haret» cere imperativ reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) să intervină, în regim de urgenţă, pentru rezolvarea acestor probleme deosebit de grave care afectează atât salariaţii din învăţământ, cât şi elevii şi părinţii. Precizăm faptul că întreaga responsabilitate pentru situaţia existentă se datorează indiferenţei cu care Guvernul şi reprezentanţii acestuia în teritoriu tratează sistemul de învăţământ şi pe beneficiarii acestuia”, se arată într-un comunicat al federaţiei.
Peste 500 de cadre didactice din judeţul Teleorman, care fac parte din Sindicatele “Spiru Haret”, CNA “Cartel Alfa” şi CNSRL “Frăţia”, au protestat, în 15 noiembrie, pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din Alexandria, pentru că nu şi-au primit salariile de trei luni.
Liderul Sindicatului “Spiru Haret” Teleorman, Tudor Spiridon, declara atunci că profesorii din Turnu Măgurele şi din comuna Bragadiru sunt cei mai afectaţi de blocarea conturilor primăriilor, după ce prefectul Teodor Niţulescu a atacat în contencios-administrativ bugetele localităţilor în cauză.
“Vom trimite o scrisoare deschisă către primul-ministru, în care îi vom cere demiterea prefectului de Teleorman, Teodor Niţulescu. I-am cerut ministrului Funeriu să vină astăzi (n.r. – 15 noiembrie) la Teleorman să stea de vorbă cu oamenii, dar acesta a refuzat”, spunea preşedintele Sindicatului “Spiru Haret” Teleorman, Tudor Spiridon.
Protestatarii au scandat “Jos prefectul”, “Jos Guvernul” şi au afişat bannere cu mesajele: “Scoate-ţi mâna din buzunarul nostru”, “Salarii blocate de trei luni”, “Opriţi politizarea învăţământului”.
Prefectul Teodor Niţulescu i-a invitat pe protestatari la discuţii, dar aceştia au refuzat, solicitându-i să vină în faţa mulţimii, situaţie refuzată de Niţulescu.
În 14 noiembrie, aproape 100 de cadre didactice din municipiul Turnu Măgurele au protestat în faţa Prefecturii Teleorman, pentru că nu şi-au primit salariile, situaţia fiind determinată de faptul că prefectul a atacat în contencios-administrativ bugetul oraşului, conturile fiind astfel suspendate.
Prefectura Teleorman a constatat nereguli la bugetele mai multor administraţii publice locale şi le-a atacat în contencios-administrativ, acesta fiind motivul pentru care primăriile au ajuns în imposibilitatea de a mai efectua plăţi.

Vezi si

Un șofer român de TIR a fost prins în Olanda cu cocaină în valoare de 190 milioane euro. Transportul venea din Belgia

Un șofer român în vârstă de 27 de ani a fost reținut în Olanda după …