Friday , March 29 2024

UPDATE1: 38 de palestinieni morti, 500 răniți. Protest masiv în ziua inaugurării ambasadei SUA la Ierusalim

Zeci de mii de palestinieni au început luni un protest în Gaza și Cisiordania, în ziua inaugurării ambasadei SUA la Ierusalim, la care participă oficiali americani, printre care fiica lui Donald Trump, Ivanka. Tensiunea este maximă și în Orașul Sfânt.
proteste palestinieni

UPDATE1: 38 palestinieni au fost ucisi de militari israelieni, luni, inaintea deschiderii ambasadei Statelor Unite la Ierusalim. Sunt cele mai sangeroase confruntari la frontiera dintre Fasia Gaza si Israel din ultimele saptamani.
UPDATE: Cel puțin 25 palestinieni au fost uciși luni de tiruri ale soldaților palestinieni în Fâșia Gaza, la graniță, unde are loc un protest față de mutarea ambasadei americane la Ierusalim, a anunțat ministerul local al Sănătății, citat de AFP.
UPDATE 15.02 Cel puțin 25 de palestinieni au fost împușcați mortal.
UPDATE 14.41 Soldații israelieni au ucis inclusiv un băiat de 14 ani și un bărbat aflat într-un cărucior cu rotile, au spus oficiali din domeniul sănătății, citați de Reuters. Circa 500 de protestatari au fost răniți, 200 dintre ei de muniție de război.
Palestinienii au fost uciși de militarii israelieni care încercau să îi împiedice pe protestatari să se apropie de gardul aflat la frontieră.
Confruntări au loc în mai multe zone, în special în fața punctelor de trecere Karni și Rafiah.
Proteste au loc și la Ramallah, în apropiere de Ierusalim. Militarii israelieni se confruntă cu manifestanții ample și la nord de Bethlehem.
Protestul masiv are loc în ziua în care oficiali SUA în frunte cu Ivanka Trump și Jared Kushner, alături de liderii israelieni, participă la inaugurarea ambasadei americane la Ierusalim.
Tensiunea este maximă în Orașul Sfânt, unde mii de polițiști au fost dispuși în mod suplimentar pentru a asigura securitatea.
Ivanka Trump, oficiali americani și israelieni se află luni la ceremonia de inaugurare a ambasadei SUA la Ierusalim, în urma controversatei decizii luate recent de președintele american.
Duminică, la o recepție organizată de MAE israelian în avans pentru a marca evenimentul, a participat și reprezentantul României, în contradicție cu UE, dar în linie cu politica externă anunțată de președintele PSD Liviu Dragnea și de guvernul Vioricăi Dăncilă, care doresc mutarea ambasadei României la Ierusalim.
Alături de România, în disonanță cu ceilalți membri UE care au anunțat că vor boicota evenimentul, s-au aflat la recepție Austria, Ungaria și Cehia.
MAE român a confirmat prezența la evenimentul de duminică. De notat: SUA nu au invitat ambasadorii europeni la ceremonia principală, de luni. Asta și pentru că marea majoritate a diplomaților ar fi boicotat ceremonia, așa cum au făcut și cu recepția de duminică.
Cert este că toate ceremoniile care însoțesc inaugurarea ambasadei SUA au loc într-un moment deosebit de tensionat.
Palestinienii din Gaza au organizat ample proteste în ultimele săptămâni și zeci de palestinieni au fost uciși.
De la 30 martie, în fiecare vineri au loc manifestaţii de-a lungul graniţei dintre Fâşia Gaza şi Israel în cadrul “Marelui marş al întoarcerii”, notează AFP, citată de Agerpres.
Această mişcare de protest urmează să atingă punctul maxim luni, cu prilejul relocării ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim. A doua zi, palestinienii deplâng ceea ce ei numesc ”Nakba” (Catastrofa), deposedarea masivă a poporului lor în timpul conflictului care a izbucnit în 1948, după crearea statului Israel.
De fapt, demonstrația mare ar fi urmat să aibă loc chiar marți, dar a fost devansată pentru a coincide cu ceremonia. “Vom distruge bariera şi vom intra” în Israel, a declarat Hani, un locuitor din Fâşia Gaza în vârstă de 22 ani, care s-a prezentat doar cu numele mic, dar a dat asigurări că nu se teme de moarte. “Vieţile noastre valorează mai puţin decât Palestina”, a adăugat acesta.
În acest context, un purtător de cuvânt al armatei a anunţat sâmbătă seară desfăşurarea a trei brigăzi de infanterie, două în jurul Fâşiei Gaza şi una în Cisiordania ocupată, ceea ce, în opinia sa, îi va permite să dubleze efectivele unităţilor combatante.
Mutarea ambasadei readuce pe tapet statutul Ierusalimului, unul din cele mai sensibile aspecte ale conflictului israeliano-palestinian. Atât palestinienii, cât şi Israel consideră acest oraş capitala lor. Israelul a ocupat Ierusalimul de est în timpul războiului din 1967, iar ulterior l-a anexat, iar în 1980 a proclamat întregul Ierusalim capitala sa “eternă şi indivizibilă”, potrivit AFP, citată de Agerpres.
Această decizie a fost declarată ilegală de comunitatea internaţională, care consideră Ierusalimul de est drept ocupat şi deci, până la reglementarea statutului final prin negocieri între cele două părţi – ceea ce nu pare că se va întâmpla prea curând -, Ierusalimul nu trebuie să găzduiască ambasade.
Israelul consideră decizia lui Trump drept recunoaşterea – mult întârziată – a unei realităţi istorice. Pentru conducerea palestiniană, este vorba de un summum al poziţiilor părtinitoare ale administraţiei Trump.
Relaţiile dintre conducerea palestiniană şi administraţia Trump s-au deteriorat grav, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas mergând până la a-l numi pe ambasadorul american în Israel David Friedman “fiu de căţea”.
Această situaţie subminează demersurile în vederea unui acord diplomatic “suprem” la care preşedintele Trump a spus că vrea să asiste. Totuşi, se speculează că este posibil ca administraţia SUA să prezinte un plan de pace după mutarea ambasadei.

Vezi si

O dronă militară ar fi căzut azi-noapte în Insula Mare a Brăilei

O operațiune de căutare a Armatei Române are loc într-o zonă din Insula Mare a …