Saturday , October 8 2022

Protest cu mii de masini si camioane la Guvern. Traficul in Bucuresti, paralizat

greva transportatori

Mii de transportatori protesteaza, joi, in Bucuresti, fata de scumpirea politelor RCA. In Piata Victoriei se afla la aceasta ora peste 3.000 de masini si camioane, iar traficul in zona este restrictionat.
Unul dintre organizatorii manifestatiei a precizat ca acest demers a avut un prim rezultat, insa nu cel dorit de ei.
Astfel, ministrul pentru Dialog Social, Violeta Alexandru, i-a invitat pe reprezentantii transportatorilor la discutii, insa acestia vor sa poarte negocieri la un nivel mai inalt.
“Am fost invitati la discutii de catre ministrul de Dialog Social, dar sincer nu am venit aici sa discutam cu domnia sa. Noi vrem sa stam de vorba cu premierul, cu vicepremierul, cu ministrul Transporturilor, cu Valeriu Zgonea (presedintele Camerei Deputatilor – n.red.), daca ASF e in curtea domniei sale”, a explicat unul dintre organizatorii protestului, intr-o interventie la B1 Tv.
Principala nemultumire a transportatorilor este cresterea de 200-300% a politelor RCA, astfel ca multi dintre ei au avertizat ca ar putea da faliment in aceste conditii.
“Protestam fata de cresterea exagerata a politelor RCA – acest lucru s-a intamplat in ultimul an si am inteles ca se pregateste o noua scumpire, de 200-300 la suta. Cum putem plati pentru un autobuz 3.000 de euro, cand noi executam transport de persoane, asa ca nu putem creste pretul biletelor de pe o zi pe alta?
transportatori1De asemenea, cerem eliminarea supraaccizei la carburant. E un sistem aberant. (…) Noi suntem priviti ca niste dusmani, nu ca parteneri. Autoritatile nu iau in considerare absolut nimic din ce le propunem”, a mentionat un alt reprezentant al transportatorilor, pentru postul de televiziune citat.
El a explicat ca la aceasta ora se afla in jur de 3-4000 de camioane, masini si autobuze in Piata Victoriei, cu toate ca se anuntasera peste 7.000.
Motivul? “O parte sunt blocate in alte zone ale Bucurestiului, iar unii soferi de camioane se afla inca pe Centura, pentru nu li s-a dat voie sa intre in Capitala”, a mentionat reprezentantul transportatorilor.
 Transportatorii, a doua zi de proteste
Este a doua zi consecutiva de proteste. Marti, transportatorii au venit fara masini, insa rezultatul acestui demers a fost unul slab.
“Avand in vedere faptul ca in urma discutiilor anterioare purtate cu Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) nu s-a ajuns la niciun rezultat, iar emiterea unui act normativ prin Parlament necesita o perioada indelungata, UNTRR a depus o solicitare prin care, in mod exceptional, a cerut emiterea unei ordonante de guvern cu efecte pentru anul 2016, cu aplicare imediata de la 1 ianuarie.
Aceasta ar trebui sa limiteze valorile asigurarilor RCA/carte verde la valori normale de maximum 5.000 de lei pe 12 luni pentru autovehiculele comerciale de marfuri si persoane care fac transporturi rutiere internationale, la maximum 2.000 lei pe 12 luni pentru autovehiculele de transport public local si la maximum 300 lei pe 12 luni pentru autoturisme”, au transmis, marti, reprezentantii transportatorilor, intr-un comunicat remis Ziare.com.
Ei sustin ca reprezentantii Ministerului de Finante s-au angajat ca, cel tarziu in cursul zilei de joi vor analiza si vor reveni cu o propunere despre cum se poate interveni asupra tarifelor RCA pe termen scurt, conform solicitarilor.
Restrictii de trafic
Protestatarii pot intra in Piata Victoriei pana la ocuparea perimetrului delimitat de: prelungirea b-dul Aviatorilor, Soseaua Kiseleff, b-dul Ion Mihalache, strada Buzesti, Calea Victoriei, intersectia b-dul Lascar Catargiu cu b-dul Iancu de Hunedoara, cu pastrarea unei zone de siguranta de latime de 1,5 metri, pe aliniamentul cuprins intre intersectia strada Paris cu b-dul Aviatorilor si intersectia b-dul Lascar Catargiu cu b-dul Iancu de Hunedoara.
“Protestul va avea loc joi, 17 decembrie, intre orele 09:30-15.00, in Piata Victoriei. Intre orele 05:00 si 7:00 va avea loc afluirea participantilor din afara Bucurestiului, iar intre orele 07:00 – 9:30 a celorlalti participanti. Protestatarii vor elibera zona intre orele 15:00 – 17:00”, se arata intr-un comunicat transmis de Primaria Municipiului Bucuresti.
Sursa citata anunta si restrictii de circulatie pentru buna desfasurare a manifestatiei.
Astfel, circulatia rutiera va fi restrictionata, joi, incepand cu ora 05:00, pe Soseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf pana la Piata Victoriei, respectiv Soseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf pana la Piata Presei Libere (zona Centrala-Mediana, gradual, in functie de sosirea participantilor), permitandu-se permanent circulatia pe ambele sensuri ale strazii Arh. Ion Mincu.
“In cazul in care va fi necesar, se va restrictiona traficul si pe strada Paris si breteaua care leaga b-dul Iancu de Hunedoara de Piata Victoriei. Circulatia in Piata Victoriei va fi resistematizata incepand cu ora 05:00, prin asigurarea traficului rutier pe doua benzi de circulatie pe sens, in fata Guvernului Romaniei, intre B-dul Aviatorilor si Calea Victoriei, respectiv B-dul Lascar Catargiu, asigurandu-se circulatia pe Calea Victoriei, b-dul Ion Mihalache, strada Buzesti si b-dul Lascar Catargiu”, se arata in comunicat.
ziare.com

Vezi si

Un bebeluș prematur aruncat de viu la Maternitatea Polizu a supraviețuit. ”A dat cu piciorul în sac și copilul a început să plângă”. Ginecologul care l-a declarat mort și l-a aruncat într-o tavă este anchetat

Tatăl unui copil născut prematur care a fost declarat mort la naştere şi ”aruncat într-o …