Propunerile ministrului Justitiei: Scutea – la Parchetul General, Bologa – la DNA si Hosu – la DIICOT

reportersite
21 ianuarie 2020, 10:35

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu (foto), a anuntat propunerile pentru cele trei functii de sefi de mari parchete: Gabriela Scutea – pentru functia de procuror general al Romaniei, Crin Bologa – pentru functia de procuror- sef DNA si Georgiana Hosu – pentru procuror-sef DIICOT.

Propunerile vor fi trimise la Sectia pentru procurori din CSM care urmeaza sa dea un aviz consultativ. Decizia finala apartine presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis.

Ministerul Justitiei a demarat, in 2 decembrie 2019, selectia procurorilor in vederea efectuarii propunerilor de numire pentru ocuparea functiilor vacante de conducere, respectiv: Procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie si Procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

Selectia s-a facut in conditiile prevazute de Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Pentru functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au fost admisi la interviu Ionel Corbu, Florin-Daniel Casuneanu, Gabriela Scutea, Laura Oprean, Pompiliu-Marian Drilea-Marga, Daniel Horodniceanu, Sorin Sandel Vasilache, Razvan Horatiu Radu. Acestia au sustinut interviul, in perioada 14 – 15 ianuarie.

La sefia DNA aspira cinci candidati, printre care si actualul sef Calin Nistor, dar si Mariana Alexandru, Crin-Nicu Bologa, Camelia Elena Grecu si Ionut Botnaru. Acestia au sustinut joi interviurile.

Pentru functia de procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au sustinut interviul Teodor Nita, Ioana Bogdana Albani, Elena-Giorgiana Hosu, Viorel Badea, Daniel Horodniceanu.

„Respect pentru toti candidatii! Au demonstrat profesionalism si valoare atat la interviu, cat si la lucrarile scrise. Parchetele si justitia au nevoie in continuare de ei in prima linie, dincolo de rezultatul selectiei. Sper ca cei care nu vor fi propusi pentru numire, sa nu uite cele de mai sus. Acum, dupa ce s-a lamurit ca toti isi cunosc meseria de procuror si au vocatia de lider, urmeaza, mai intai, deliberarea cu privire la ce tip de lider este nevoie, in functie de ceea ce s-a intamplat, bine sau rau, in ultimii 10-15 ani in Ministerul Public si ceea ce este de facut in urmatorii 3 ani si mai bine in Ministerul Public”, a scris Predoiu pe Facebook.

ziare.com