Thursday , May 13 2021

Proiectul UDMR pentru AUTONOMIE TERITORIALĂ: Ţinutul Secuiesc va fi condus de un PREŞEDINTE

steag-secuiesc

Maghiarii vor să aibă propriul preşedinte în Harghita, Covasna şi Mureş. Acest lucru este prevăzut în proiectul privind autonomia teritorială, care a fost finalizat de UDMR şi pus în dezbatere publică. Preşedintele Ţinutului Secuiesc ar urma fie ales prin vot direct de către cetăţenii din cele trei judeţe.
Preşedintele Ţinutul Secuiesc ar urma să aibă puteri mai mari decât şefii de Consilii judeţene, scrie  jurnalul.ro.
Proiectul UDMR prevede că preşedinţii de Consilii judeţene nu dispar, dar Ţinutul Secuiesc ar avea un buget propriu şi o colaborare mai puţin strânsă cu guvernul de la Bucureşti, având în vedere că se vor autogestiona cei din ţinut.
Textul este inspirat 90% din cel care autorizează autonomia Tirolului de sud din Italia, o regiune autonomă care se pare că este un model de succes cel puţin din punct de vedere economic.
Astfel, UDMR încearcă să implementeze şi în România acest proiect care vizează şi protejarea limbii şi minorităţii maghiare din Ţinutul Secuiesc.
Cei de la UDMR spun că, pentru a avea succes şi a trece peste opoziţia de la Bucureşti, proiectul nu aduce foarte multe modificări spre deosebire de proiectul descentralizării şi regionalizării propus de USL.
Diferenţa faţă de proiectul USL se referă la gruparea celor trei judeţe – Harghita, Covasna, Mureş – unde populaţia este preponderent maghiară şi ar însemna că este practic o regionalizare pe criterii etnice, lucru cu care niciodată administraţia de la Bucureşti nu a fost de acord.
Pentru ca Ţinutul Secuiesc să poată lua naştere în mod oficial este nevoie de modificarea Constituţiei. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat marţi că proiectul privind autonomia a fost finalizat.
 

Vezi si

Ministrul Sănătății, despre raportarea morților de COVID: Sunt diferențe de până la 500 de decese la un spital

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a prezentat joi rezultatele verificărilor privind raportarea deceselor de coronavirus. Astfel, …