Saturday , July 31 2021

Proiect: Amenzi pentru pietonii care se uită pe telefon sau ascultă muzică atunci când traversează

Foarte mulți oameni se uită în telefon atunci când traversează strada. Ministerul Afacerilor Interne a publicat un proiect de lege prin care, pentru prima dată, pietonii care se uită în mobil atunci când traversează vor putea fi amendați, arată Digi 24. Același proiect prevede limitarea vitezei pentru cei care folosesc biciclete și trotinete la 30 de km/h și interdicția de a circula pe trotuare, dacă nu există un marcaj special.

Conform proiectului, pietonii nu mai au voie să facă activități care să le distragă atenția atunci când traversează.

Asta înseamnă orice activitate precum folosirea telefonului mobil, fie că se vorbește sau se scriu mesaje (distragere mentală), se ascultă muzică (distragere auditivă) sau se accesează diverse aplicații de ghidare precum hărți (distragere vizuală).

Acest lucru este valabil inclusiv pe trecerile de pietoni.

O astfel de interdicție există deja în cazul șoferilor. Aceștia nu au voie să folosească telefoanele mobile atunci când se află în timpul deplasării pe drumurile publice.

Același proiect prevede limitarea vitezei pentru cei care folosesc biciclete și trotinete la 30 de km/h și interdicția de a circula pe trotuare, dacă nu există un marcaj special.

Proiectul prevede și că conducătorii de bicicletă nu au voie să transporte o altă persoană, cu excepția copilului în vârstă de până la 7 ani care poate fi transportat pe bicicletă, de către un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcție cu un suport special sau dacă are montat un dispozitiv omologat.

Vezi si

Raed Arafat, referitor la persoanele care se întorc în România din zona roșie: Doar cei vaccinați nu intră în carantină

Doar persoanele vaccinate anti-COVID care se întorc în România din țări aflate în “zona roșie” …