Saturday , October 16 2021

Programul de guvernare USL: Reducerea CAS cu 5 pp la angajator, cresterea salariului minim pana la 1200 de lei si impozit diferentiat pe venit

Programul de guvernare al USL lansat joi seara cuprinde 159 de masuri, unele fiind deja agreate cu FMI din cate au declarat pentru HotNews lideri ai Aliantei, in vreme ce pentru altele nu e nevoie de acordul finantatorilor internationali.  In linii mari, USL promite reduceri de taxe si mariri salariale. Aparent, aceste masuri ar pune presiune pe buget, dar liderii USL sustin ca promisiunile sunt realizabile.
  Politica fiscala
Reducerea treptata în următorii 4 ani, CAS‐UL DATORAT DE ANGAJATOR cu 5 puncte procentuale, concomitent cu creșterea progresivă, până în anul 2016, a salariului minim pe economie până la 1.200 RON.
Reducerea TVA LA PRODUCĂTORII AGRICOLI de la 24% la 9%, iar 15% se întoarce la producător în momentul în care prezintă factura. Măsura va fi valabilă doar pentru producție și nu pe lanțul de prelucrare. Stimulăm astfel producătorii interni și reducem evaziunea fiscală din agricultură.
După 4 ani de mandat al guvernului USL, TVA VA REVENI LA NIVELUL DE  19%.
Păstrăm plafon 16% și introducem, pe parcursul mandatului, IMPOZITUL DIFERENȚIAT PE VENITUL SALARIAL CU DEDUCTIBILITĂȚI FISCALE: cote de 8%, 12% și 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit.
CONSOLIDAREA CEC ȘI EXIMBANK, împreună cu specializarea obiectivului de activitate: Eximbank ‐ pentru exporturi și industrie; CEC ‐pentru IMM‐uri, mici întrepinzători, agricultură și activități independente.
CREŞTEM DEDUCTIBILITATEA CHELTUIELILOR în cercetare și dezvoltare de la 20% la 50%.
Nota: Intrebati de reporterul HotNews de unde vor fi asigurate fondurile pentru aceste masuri, unul din liderii Uniunii a explicat ca la o crestere economica medie de  2% si o inflatie de 3%, PIB-ul nominal creste cu 6% si se elibereaza astfel circa 3 miliarde de euro suplimentari din care pot fi facute aceste cheltuieli
Investitii in infrastructura
FINALIZĂM AUTOSTRADA BUCUREȘTI‐ARAD, pentru a lega România de Europa
FINALIZĂM AUTOSTRADA TRANSILVANIA.
FINALIZĂM AUTOSTRADA BUCUREȘTI‐PLOIEȘTI‐BRAȘOV (tronsonul Brașov‐Predeal‐Comarnic).
DEMARĂM PROIECTUL AUTOSTRĂZII DE SUD București ‐ Alexandria‐Craiova‐Drobeta‐Tr. Severin‐Timișoara.
DEMARĂM PROIECTUL AUTOSTRĂZII VEST‐EST TG. MUREȘ‐IAȘI (UNGHENI).
FINALIZĂM CENTURA BUCUREȘTI, la profil de autostradă (nord și sud).
REALIZĂM CORIDORUL IX PANEUROPEAN ‐ București‐Focșani
Reluăm oferta pentru REALIZAREA REACTOARELOR 3 ȘI 4 DE LA CERNAVODĂ.
REALIZĂM CENTRALELE HIDROELECTRICE TARNIȚA‐LĂPUȘ‐TEȘTI ȘI ISLAZ.
Implicarea activă a statului român în REALIZAREA PROIECTULUI EUROPEAN DE TRANSPORT AL GAZELOR NATURALE ‐ Nabucco și AGRI ‐ și a conductei de petrol Constanța‐Trieste.
REVITALIZĂM PROIECTUL CANALULUI DUNĂRE ‐ BUCUREȘTI (parteneriat public ‐ privat).
DEMARĂM CONSTRUCȚIA CANALULUI SIRET‐BĂRĂGAN, prin care rezolvăm problema sistemului de irigații din Moldova și Muntenia
Nota: Intrebati de reporterul HotNews de unde vor fi asigurate fondurile pentru aceste masuri, unul din liderii Uniunii a explicat ca cea mai mare parte a acestora vor fi facute prin concesiuni. Probabil, partenerilor din China.
Agricultura
FINALIZĂM CAMERELE AGRICOLE şi asigurăm transformarea lor în furnizori de consultanţă pentru fermieri şi tineri întreprinzători în mediul rural.
Sprijinim TRANSFORMAREA EXPLOATAȚIILOR MICI ȘI DE SUBZISTENȚĂ ÎN FERME MEDII FAMILIALE. Stimularea formelor asociative.
Susținem DUBLAREA PRIMEI PENTRU VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE, la 400 euro/ha (sau circa 20% din valoarea de piață) și actualizarea periodică a acesteia, astfel încât să reflecte modificările survenite în valoarea de piață a terenului.
Implementăm un PROGRAM NAȚIONAL PENTRU ÎNFIINȚAREA DE MICRO FABRICI locale de procesare care să deservească producătorii de legume și fructe din zona respectivă.
Implementăm PROGRAME NAȚIONALE PENTRU SECTORUL LEGUMEFRUCTE (construirea a 40 de depozite a 500 de tone fiecare, puse la dispoziția asociațiilor profesionale, cu restituirea investițiilor în 10 ani).
CREDITUL ÎN AGRICULTURĂ. Implementăm programul „START ÎN AGRICULTURĂ”: Linii de credit speciale pentru investiții realizate de fermieri; 60% înființare microfermă și 40% capital de lucru în primul an; Garanția: FGCR (max.50%) și garanția FNGCIMM (max.50%)
Nota: Intrebati de reporterul HotNews de unde vor fi asigurate fondurile pentru aceste masuri, unul din liderii Uniunii a explicat ca banii vor veni printr-o mai buna colectare a veniturilor bugetare, fonduri europene  si o mai  mare eficientizare a cheltuielilor publice.
Energie
Asigurăm TRANZACŢIONAREA PRODUSELOR ENERGETICE în mod transparent, în condiţii de piaţă  concurenţială.
CONTINUĂM PRIVATIZĂRILE ÎN SISTEMUL ENERGETIC, prin majorarea capitalului social ‐ sumele obținute vor fi utilizate pentru retehnologizare și investiții de mediu.
IMPLEMENTĂM UN PROGRAM PENTRU DIVERSIFICAREA SURSELOR ŞI RUTELOR DE APROVIZIONARE şi limitarea dependenţei de aprovizionare cu resurse energetice din import.
ASIGURĂM SECURITATEA INFRASTRUCTURII ENERGETICE CRITICE, a capacităţilor de depozitare, inclusiv a instalaţiilor nucleare.
PROMOVĂM INVESTIŢIILE PENTRU CREŞTEREA CAPACITĂŢII DE PRODUCŢIE A ENERGIEI ELECTRICE, necesară pentru securitatea energetică a ţării.
Sporim EFICIENȚA APROVIZIONĂRII CU ENERGIE (susținerea producției descentralizate de energie și a cogenerării de înaltă eficiență ca o soluție pentru CET‐uri; soluții urbane de încălzire și răcire).
Creștem capacitatea de ÎNMAGAZINARE SUBTERANĂ A GAZELOR NATURALE a terminalului LNG Constanța.
Politici sociale
INDEXĂM PENSILE CU RATA INFLAȚIEI, conform prevederilor legii și în limitele bugetului.
CREȘTEM RESPONSABILITATEA INDIVIDUALĂ PRIVIND PENSIILE: introducem sistemul conturilor individuale de economisire pentru pensia publică (Pilon I).
MULTIPLICĂM RESURSELE DE VENIT PENTRU BĂTRÂNEȚE prin introducerea sistemului facultativ de pensii ocupaționale. Susținem veniturile pentru stimularea pe termen lung a profesiilor cu grad mai mare de uzură.
MODERNIZĂM SISTEMUL ASISTENȚEI SOCIALE prin transformarea acestuia dintr‐un sistem pasiv în unul proactiv de susținere a familiei prin schimbarea accentului de pe asistența acordată individului pe construirea măsurilor de protecție socială în jurul protecției familiei.
ÎNTĂRIM COEZIUNEA ȘI INCLUZIUNEA SOCIALĂ prin politici de reducere a sărăciei, pentru 580.000 persoane, până în anul 2020.
APLICĂM CONCEPTUL EUROPEAN DE “ECONOMIE SOCIALĂ” pentru creșterea ratei de ocupare a persoanelor provenind din grupurile defavorizate, inclusiv a minorității rome.
hotnews.ro

Vezi si

Dramatic! Mamă, tată și fiu, răpuși de COVID în aceeași zi

O întreagă familie din Giurgiu a murit de Covid la Spitalul Județean din oraș, pe …

One comment

  1. ASTEA SUNT CU ADEVARAT GOGOSI ELECTORALE.
    NU VORBESTE NIMENI DESPRE MUNCA, DESPRE PRODUCTIVITATEA MUNCII, DESPRE CULTURA PENTRU MUNCA.
    TOATA LUMEA ASTEAPTA “POMENI ELECTORALE”.