Saturday , April 20 2024

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi a murit la 73 de ani

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi a murit miercuri, 19 octombrie, la vârsta de 73 de ani. Acesta era internat de mai mulă vreme din cauza unei boli grave la plămâni, familia acuzând de mai multe ori condițiile de la penitenciarul Rahova pentru agravarea problemei sale de sănătate.

La sfârșitul anului 2008 Gheorghe Mencinicopschi a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție alături de Dan Voiculescu, în dosarul privatizarii Institutului de Cercetări Alimentare, în care a fost acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice și de fals în înscrisuri sub semnătură privată. La 26 septembrie 2013 a fost condamnat de Tribunalul București la șase ani de închisoare cu executare. Curtea de Apel București l-a găsit vinovat în 2014 pe Mencinicopschi pentru complicitate la infracțiunea de spălare de bani, cu circumstanțe agravante, pentru care l-a condamnat la opt ani de închisoare.

Decizia penală pronunțată de Curtea de Apel București a fost pusă în executare în aceeași zi. În urma unei decizii definitive a tribunalului Ilfov din 26 septembrie 2016, profesorul Gheorghe Mencinicopschi a fost eliberat condiționat.

Cercetătorul ştiinţific Gheorghe Mencinicopschi s-a născut pe 1 mai 1949 în comuna Domnești, județul Argeș.

Biolog, biochimist și cercetător român, Gheorghe Mencinicopschi a fost director al Institutului de Cercetări Alimentare, o personalitate activă din domeniul alimentației din România. El a elaborat tratate de specialitate în domeniul alimentului, alimentației, nutriției umane, biotehnologiei, publicând peste trei sute de lucrări științifice în țară și străinătate.

A elaborat conceptul privind calitatea „informațională” a matricei alimentare (susținut la Congresele Internaționale de Nutriție Dubna 2007 și Krakovia 2008).

A fost cercetător științific principal gr. 1 la Institutul de Cercetări Alimentare, București și profesor universitar la Facultatea de Biotehnologii a Universității de Științe Agricole și Medicina Veterinară București.

A publicat 214 articole științifice în reviste de specialitate din țară și străinătate; autor a trei filme științifice; a luat parte, în calitate de organizator, președinte sau participant, la 45 manifestări științifice naționale și internaționale (congrese, conferințe, simpozioane); coordonator național program FAO în domeniul alimentar, notează Wikipedia.

A avut o activitate științifică în domenii ca: bioindustrie, biotehnologie alimentară, tehnologie alimentară și nutriție umană. Deține 23 brevete de invenții.

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …