Thursday , April 25 2024

Profesorii protesteaza azi la Guvern, vor salariu mediu de 5.200 lei în loc de 3.000

Sindicatele din învăţământ organizează miercuri un pichet în Piaţa Victoriei pentru a atrage atenţia asupra obligativităţii soluţionării problemelor salariale cu care se confruntă personalul didactic şi nedidactic din învăţământul preuniversitar şi superior. La acţiunea de protest sunt aşteptaţi aproximativ 500 de membri de sindicat.

“Multe unităţi de învăţământ se confruntă cu o lipsă acută de personal nedidactic. În plus, această categorie de personal nu beneficiază nici acum de sporurile pentru condiţiile de muncă. Mai mult, deşi lucrează peste program, din cauza lipsei de personal, salariaţii în cauză nu sunt remuneraţi suplimentar pentru munca prestată, iar acordarea timpului liber corespunzător este imposibilă. Având în vedere specificul sistemului de învăţământ, se impune reglementarea salariilor de bază ale personalului nedidactic din învăţământ în anexa nr. I la Legea-cadru nr. 153/2017, nu în anexa nr. VIII”, menţionează sindicaliştii într-un comunicat citat de Agerpres.

De asemenea, la protest vor participa şi angajaţi din palatele şi cluburile sportive şcolare. Aceştia vor protesta faţă de intenţia Ministerului Educaţiei de a transfera aceste instituţii, inclusiv resursa umană, în administrarea autorităţilor locale.

Sindicatele din învățământ acuză Executivul că nici măcar nu au stabilit un calendar al aplicării legii salarizării, deși aceasta este finalizată din 2017, iar aplicarea ei a suferit multe amânări de-a lungul anilor. Profesorii au primit o singură tranșă de majorare a salariului după 2017, dar din 2020, au fost oprite plățile.

“Reamintim reprezentanţilor Guvernului României şi partidelor politice că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020. În plus, personalul din învăţământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiţii de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017, ceea ce a făcut inaplicabile H.G. nr. 34/2018 şi H.G. nr. 569/2017”, atrag atenţia sindicaliştii.

“Din cauza salariilor foarte mici și a creșterii accentuate a prețurilor la produsele de consum de bază, a scăzut dramatic puterea de cumpărare în rândul salariaților din educație, fenomen manifestat cu precădere la personalul nedidactic”, spun reprezentanții Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) .

“Nu s-a stabilit nici măcar o întânire între Guvern și sindicate pentru a se stabili măcar un calendar al aplicării legii. Și dacă aplică acum legea inflația a depășit cu mult legea. Aproape peste 15 % este peste ceea ce e trecut în legea salarizării, cumulată din 2020, când trebuia aplicată integral. În 2020 au amânat aplicarea pentru 2021, și iată că acum în 2022 încă nu se aplică legea salarizării,” explică Cornelia Popa-Stavri, secretar general al FSLI pentru Edupedu.ro.

“Am transmis către guvern o adresă acum două săptămâni, am reamintit că trebuia să discutăm despre revendicările din ianuarie. Au promis că după ce trece monitorizarea de tara ne vom întâlni. Se termină luna mai și ei nu au timp să se întâlnească cu reprezentanții Educației. Ministerul de finanțe nu a făcut nici măcar o estimare cu ceea ce trebuie plătit. Noi nu avem nici o speranță că legea salarizării s-ar putea aplica vreodată”, mai spune secretarul general al FSLI.

“Banii ar trebui să fie majorați cu cota de inflație, ca să își păstreze valoarea de cumpărare. Ei nici o aplică”, acuză secretarul general al FSLI, Cornelia Popa-Stavri.

Ea dă și un exemplu: “Dacă un profesor ar fi trebuit să aibă 5.200 de lei în 2022, potrivit legii, iar acum are 3.000. Guvernul s-a angajat ca în 2022 să majoreze salariul cu 4% din diferența de 1.200 de lei. Dar acest lucru nu s-a întâmplat”, precizează secretarul general al FSLI.

În prag de examene naționale, secretarul general al FSLI mai spune că sindicatele mai pot aștepta un răspuns de la Guvern până la finalul acestei luni până să decidă ce acțiuni iau mai departe. “O grevă știm ce ar însemna în acest moment. O destabilizare totală. Numai că primii care ar trebui să se gândească la partea aceasta sunt membrii Guvernului, nu noi. Nu poți cere performanță și schimbare și să nu plătești omul cu un salariu pe care tu cu mâna ta l-ai scris. Din ianuarie până acum au avut suficient timp,” spune reprezentantul FSLI.

Protestul este organizat de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie “SPIRU HARET” şi Federaţia Naţională Sindicală “Alma Mater”, în numele celor peste 300.000 de salariaţi din învăţământ ale căror drepturi şi interese le reprezintă.

Vezi si

Meteo: Ploi, vânt și izolat grindină în sud, centru și est, până vineri dimineață

Meteorologii anunţă ploi în sudul, centrul şi estul ţării, până vineri dimineaţă la ora 06.00. …

2 comments

  1. Sica mandolina

    Au voința. Au copii rezultate extraordinare cu ce învață în școală sau nu știm noi.??? Eu zic ca nu. Trebuie sa facă ore de pregătire suplimentara. Și banii tot la profesori se duc, și nu sunt impozitați. Cand vor avea rezultate atunci sa ceara și luna de pe cer, pana atunci…

    • Tâmpițel, când vor fi salarizați decent cadrele didactice, vor fi și rezultate mai bune. Promovarea a tot felul de dobitoci în agramați în funcții de conducere și menținerea unor salarii la pragul de subzistență nu va duce la rezultate spectaculoase, cu toate că în cele mai multe cazuri implicarea este totală din partea profesorilor. Introducerea unei discipline drastice ar avea rezultate mult peste așteptări, dar astăzi nu ai voie nici măcar să te uiți încruntat la un jeg de elev care îți strică ora și îi mai antrenează și pe ceilalți. Vezi că sunt o mulțime de factori care perturbă procesul de învățământ, iar salarizare de căcat a cadrelor didactice îi pune capac. Ești un cretin care pur și simplu își dă cu părerea, fără să se intereseze. Când se aloca educației 16 % din buget, elevii învățau, respectau și jar mâncau. Se făceau pregătiri la toate materiile solicitate de elevi, la școală, în afara orelor din program, inclusiv duminica, fără șpăgi.