Saturday , March 25 2023

Profesorii primesc salarii marite cu 15% de la 1 decembrie

sorin cimpreanu

Profesorii au obtinut o majorare salariala de 15%, incepand cu 1 decembrie, in urma negocierilor purtate, luni, de liderii sindicali cu reprezentantii Guvernului.
Anuntul a fost facut de ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu (foto), intr-o conferinta de presa de la Palatul Victoria.
“Tot personalul din invatamant va beneficia de o crestere salariala de 15% de la 1 decembrie, pe langa cele primite in acest an, astfel ca pe 2015 majorarile din acest sector ajung in medie la 26,7%”, a punctat oficialul.
El a precizat ca efortul bugetar ajunge la 1,7 miliarde de lei, iar masura vizeaza 304.000 de persoane. Cresterea salariilor profesorilor va fi consemnata printr-o ordonanta de urgenta ce va fi data in aceasta luna.
Cimpeanu a subliniat ca prima leafa marita va fi primita la 1 ianuarie 2016.
Liderii sindicali au mentionat ca salariul brut al unui profesor debutant va creste de la 1.380 de lei la 1.580 de lei, in timp ce maximul din sistem va fi de 3.500 de lei.
“Guvernul a demonstrat ca afirmatia pe care si-a asumat-o, ca Sanatatea si Educatia sunt prioritati, fara a neglija alte domenii, se reflcta si in cresterile salariale”, a mai spus Cimpeanu.
De asemenea, el a transmis ca aceasta marire este independenta de Legea salarizarii bugetarilor, la care inca se lucreaza.
In septembrie, ministrul sustinea ca sindicatele cer o marire de 20% a salariilor.
Anterior, in august, reprezentantii profesorilor au amenintat cu proteste de amploare, daca nu li se vor mari si lor salariile, dupa modelul medicilor. Cadrele didactice au vorbit inclusiv de boicotarea anului scolar, insa acest lucru nu s-a intamplat.
Premierul Victor Ponta a vorbit si el luni despre majorarile pentru profesori, aratand ca Educatia si Sanatatea sunt domenii prioritare pentru Guvern.
“Cat au primit medicii 25% primesc si profesorii, dupa care speram evident in continuare sa fie si legea cadru. Din punctul de vedere al prioritatilor Guvernului, Sanatatea si Educatia. E pe plus cat le-au taiat ceilalti pe minus”, a transmis seful Executivului.
Intrebat cum va fi adoptata aceasta crestere, Ponta a spus ca prin ordonanta de urgenta, exact ca in cazul medicilor. Cat despre finalizarea legii cadru a salarizarii, premierul a spus ca mai este inca de lucrat, deoarece este un act normativ complicat.
“Mai sunt cateva domenii pe care se discuta, pe Justitie discuta astazi ministrul Cazanciuc cu doamna Plumb. (…) E complicat sa reusesti sa gasesti un echilibru – 1.200.000 de oameni cu profesii diverse cu atributii diverse… nu e simplu deloc. Pana in noiembrie, de catre Guvern legea va fi finalizata. Mai departe, pe dezbateri in Parlament nu as vrea sa fie pe repede inainte pentru ca este foarte importanta.
Miercuri (in sedinta de guvern din aceasta saptamana – n.red.) nu va fi discutata aceasta lege pentru ca tot apar lucruri de reglat si sigur nu o sa fie toata lumea multumita, dar nu vreau sa fie oameni care sa spuna ca ‘domne, nici macar nu ati vrut sa discutati cu noi'”, a conchis Ponta.

Vezi si

Un avion TAROM a aterizat de urgență la Otopeni după ce pilotul a leșinat

Zborul TAROM operat în 25 martie 2023 pe ruta Timișoara – Hurghada a aterizat pe …