Sunday , April 28 2024

Profesorii intră în grevă generală de pe 22 mai. Miercuri va fi grevă de avertisment între orele 11.00 și 13.00

Federaţiile sindicale din educaţie au anunţat, marţi, într-o conferință de presă, că vor declanşa greva generală pe 22 mai, după ce peste 70% dintre membrii de sindicat au optat pentru această formă de protest. Ea va fi precedată de o grevă de avertisment, miercuri, 17 mai, între orele 11.00 şi 13.00. Decizia de a recurge la protest a fost luată în urma unui referendum organizat de federațiile sindicale în rândul angajaţilor din sistem.

”În urma referendumului organizat de cele două federații din învățământul preuniversitar, peste 160.000 de membri de sindicat s-au pronunțat pentru declanșarea grevei generale. Acțiunea va fi precedată de o grevă de avertisment de 2 ore pe 17 mai, în intervalul orar 11:00 – 13:00”, a anunțat Federatia Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, marți pe Facebook.

Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a declarat că peste 71% dintre membrii de sindicat s-au pronunțat pentru această formă de protest. ”Nemulţumirile sunt arhicunoscute, nu cred că mai e momentul să le amintim: de la salarii umilitoare, prăbuşirea puterii de cumpărare din cauza inflaţiei, anomalii în ceea ce priveşte salarizarea celor care ocupă funcţii de conducere şi altele. Prin urmare, în urma acestui referendum, la nivelul Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ procentul de grevă este de 71,29% dint totalul membrilor de sindicat, ceea ce înseamnă foarte mult. (…) Acesta este rezultatul, este voinţa oamenilor de a declanşa conflictul colectiv de muncă şi de a intra în grevă generală”, a declarat Hăncescu, marți, într-o conferință de presă.

El le-a cerut părinților să înțeleagă decizia de a recurge la grevă generală și le-a trensmis elevilor să nu se sperie. “Dragi părinți, vă cerem să ne înțelegeți că am apelat la această formă extremă de protest ca ultimă soluție pentru a-i determina pe acești guvernanți să nu ne mai ignore, să nu mai fie indiferenți și să nu mai amâne luarea unor decizii vitale nu doar pentru noi și pentru sistemul de învățământ, ci și pentru viitorul copiilor dumneavoastră.

Dragi elevi, să nu vă speriați de declanșarea acestei forme de protest. Este o acțiune îndreptățită a noastră, o acțiune de protest care vizează până la urmă o finanțare corespunzătoare a sistemului educațional și asigurarea unui viitor pentru voi aici în țară”, a declarat Hăncescu, care a adăugat: „Recomandăm părinților să țină copiii acasă, e mai înțelept decât să vină și să nu aibă cine să stea cu ei. Grevă înseamnă încetarea lucrului și nu se se pun absențe, nu se predă, nu se evaluează”.

”Vom avea greve în multe universități. Cine a semnat pentru grevă, face grevă. Mai avem timp să ne îmbunătățim procentajele de participare la grevă până la finalul săptămânii. E posibil sa avem examene amânate sau anulate!”, a declarat Anton Hadăr, lider al Federației Naționale Sindicale Alma Mater.

Da, există riscul, o spunem responsabil, să se dea peste cap examenele naționale. Vina nu este a noastră, nici a oamenilor din sistem, este a guvernanților. Ei trebuie să se gândească, a lor este vina dacă se va întâmpla, repet, să nu se dea examenele naționale sau decalarea (examenelor naționale – n.red). De aceea, fac un apel către cei care au frâiele în această țară: să lase orgoliile și să se așeze la masă. Altfel, riscurile sunt majore. Se folosește termenul de înghețarea anului școlar. Ferească Dumnezeu! Dacă se va ajunge acolo, guvernanții vor plăti”, a spus Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

Vezi si

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de Florii

Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, …