Wednesday , July 24 2024

Profesor de securitate la Harvard: Rusia ar putea ajunge la granitele Romaniei

foto: captura TVR
foto: captura TVR
Serghei Konopliov, director de studii la Universitatea Harvard, avertizeaza ca Rusia nu se va opri la Crimeea si ar putea ajunge la granitele Romaniei.
Serghei Konopliov, care este profesor de studii de securitate la Harvard, a fost prezent zilele acestea la Bucuresti, cu ocazia deschiderii oficiale a primei editii a programului “Securitate in regiunea Marii Negre. Provocari comune, viitor sustenabil”.
Intr-un interviu acordat pentru TVR, acesta a precizat ca “doua state, Georgia si Ucraina, sunt foarte importante, fie si la nivel simbolic, pentru Rusia”
“Simbolic si emotional. Au fost parti ale Uniunii Sovietice, iar Rusia a afirmat raspicat de mai multe ori ‘nu va amestecati in Georgia si Ucraina. Sunt ale noastre, sunt rusesti. Nu le vom ceda niciodata’. Asta a spus Putin si aici, la Bucuresti, cu ocazia summitului NATO”, a completat profesorul american.
Intrebat daca este un mesaj pozitiv, corect, in lumea in care traim, Serghei Konopliov a raspuns: “Pozitiv sau nu, este un mesaj puternic!”.
“Daca in cazul Georgiei a fost un mesaj pentru Statele Unite de genul ‘Nu va amestecati, este vecinatatea noastra. Putem rezolva singuri toate problemele’, acum mesajul este ‘daca nu intelegeti, putem face acelasi lucru cu Ucraina'”, a explicat acesta.
In opinia sa, dupa Ucraina urmeaza Republica Moldova.
“Este logic, este deja pregatita. Estul Ucrainei poate deveni o noua Transnistrie. Pot fi folosite referendumurile locale, ca in Crimeea sau estul Ucrainei. Daca fac asta si la Odessa, pot face si la Tiraspol. Pot ajunge in regiunea Odessa si foarte aproape de granita Romaniei”, a explicat prof. Serghei Konopliov. (ziare.com)
 

Vezi si

Marcel Ciolacu: Vom negocia cu noua Comisie Europeană un acord pe șapte ani pentru reintrarea în ținta de deficit de 3%

România va negocia cu noua Comisie Europeană un acord pe șapte ani pentru reintrarea în …