Friday , March 29 2024

Prof. Mencinicopschi: Isteria E.coli nu se justifica

Toate Direcţiile Sanitare Veterinare din România sunt în alertă şi monitorizează comerţul cu alimente, în special cu legume bio, crescute cu îngrăşământ natural, pentru că aşa se propagă infecţia cu bacteria E.coli. Specialiştii în igiena alimentară susţin că cele 16 decese din Germania şi sutele de îmbolnăviri s-au produs pentru că oamenii nu au spălat legumele înainte de a le consuma.
Specialiştii germani au avertizat că este posibil să existe infecţii secundare, adică o transmitere de la om la om. Însă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne-a declarat: ”Doar igiena ne poate feri. Isteria E.coli nu se justifică, iar transmiterea de la om la om nu este foarte facilă. Dacă mâncăm
E.coli este un tip comun de bacterie care pot ajunge în alimente cum sunt carnea de vită şi legumele. Însă ele nu sunt întotdeauna dăunătoare organismului. E.coli trăieşte în mod normal în intestinele unei persoane şi ajută la digerarea alimentelor.
Simptome
-crampe stomacale
-vomă
-diaree, uneori cu sânge
În anul 2006 a fost descoperită o tulpină periculoasă de E.coli în spanacul proaspăt şi în anul 1993 în unele fast-fooduri care vindeau hamburgeri. Carnea de vită poate conţine E.coli deoarece aceste bacterii infectează adeseori vitele. Se mai pot găsi şi în fecalele animalelor, iar utilizarea lor pentru fertilizarea culturilor şi irigaţiile cu apă contaminată sunt periculoase. De asemenea, nu trebuie să consumaţi sucuri de fructe şi lactate nepasteurizate.
”În infecţia cu E.coli, pacientului i se fac teste din mostre de sânge şi fecale pentru a stabili dacă a fost contaminat cu o tulpină periculoasă. Diareea nu trebuie stopată cu medicamente pentru că se încetineşte vindecarea, iar hidratarea este foarte importantă. Sunt şi situaţii în care E.coli afectează rinichii şi poate pune în pericol viaţa bolnavului”, explică prof. Mencinicopschi.
1 miliard de E.coli există în orice moment în intestinul gros al unui om sănătos.

Vezi si

20.000 de angajați ai MAI, pregătiți să intervină în perioada Paștelui Catolic

20.000 de polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră, precum și angajați ai altor structuri ale …