Saturday , April 20 2024

Procurorul ierarhic superior va evalua probele din dosare. Magistratii vor raspunde pentru erori. Inspectia Judiciara trece la Ministerul Justitiei

toader2

Pachetul de modificări prezentat miercuri de ministrul Justiției se referă doar la trei legi: Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor (nr. 303/2004), Legea privind organizarea judiciară (nr. 304/2004), Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii (nr. 317/2004).
Procurorul ierarhic superior va evalua probele din dosar
O propunere de modificare făcută de Tudorel Toader vizează extinderea competențelor de verificare ale procurorului ierarhic superior. Acesta va fi nevoit să verifice atât legalitatea, cât și temenicia unei soluții a procurorului de caz.
„Procurorul dă o soluție. O parte este nemulțumită, să spunem de clasare, face plângere. Azi procurorul ierarhic superior verifică legalitatea. După propunerea pe care am formulat-o, procurorul ierarhic superior verifică și temeinicia soluției. (…) Poate să evalueze conținutul probatoriului administrat”, a explicat Toader.
Potrivit acestuia, măsura nu ar putea avea ca efect afectarea independenței procurorului de caz, ea vizând doar extinderea competențelor de verificare ale procurorul ierarhic superior.
Magistrații vor răspunde în solidar cu statul pentru erori
Tudorel Toader s-a referit și la mult discutata răspundere a magistraților. Potrivit șefului MJ, proiectul de lege menține prevederea constituțională potrivit căreia statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erori judiciare. De ce? „Puterea judecătoarescă se exercită în numele statului și atunci statul preia răspunderea”, a explicat Toader.
În schimb, ca noutate, MJ propune solidaritatea în răspundere a celui care cauzează prejudiciul cu statul. Mai precis, după ce prejudiciul este acoperit de stat, în temeiul unei hotărâri irevocabile, „statul se îndreaptă cu acțiune împotriva judecătorului sau procurorului care a săvârșit eroarea cauzatoare de prejudiciu”. Cu alte cuvinte, statul va fi obligat să deschidă acțiunea în regres, nu va fi doar o posibilitate ca în prezent.
Direcție specială care să-i urmărească penal pe magistrați
Tudorel Toader a anunțat că propune înființarea unei direcții specializate, pe lângă DNA și DIICOT: o direcție care să aibă competența exclusivă de a urmări penal magistrații acuzați de comiterea unor infracțiuni.
„Avem în vedere asigurarea unei protecții și autonomii față de magistrații bănuiți că ar fi comis infracțiuni”, a precizat șeful MJ.
Potrivit lui Toader, la început vor fi 20 de procurori care vor ancheta reclamatele infracțuni comise de magistrați.
Inspecția judiciară la MJ
Proiectul de lege prezentat de Toader propune și ca membrii Consiliului Superior al Magistraturii să se suspende, pe durata mandatului, din magistratură.
„Ei sunt demnitari ai statului român, au în grijă administrarea unei puteri dintre cele trei și atunci trebuie să se ocupe exclusiv de atribuțiile de membru CSM, fără a mai participa ca judecător sau procuror în instrumentarea cauzelor”, a explicat Toader.
De asemenea, acesta a precizat că propune ca Inspecția judiciară să treacă la Ministerul Justiției. „În multe țări, Inspecția judiciară este la Ministerul Justiției, respectând deplina autonomie, independență pe care o are (…). Să nu fie dependentă de CSM”, a declarat Toader.

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …