Thursday , February 9 2023

Procesul lui Dan Voiculescu. Judecătorii au respins cererea avocaților de audiere a lui Dacian Cioloș, Traian Băsescu, Ilie Sârbu si a fiicelor magnatului

voiculescu-mateut

Epopeea procesului în care Dan Voiculescu este judecat pentru spălare de bani nu se opreşte, deşi dosarul era aproape de final. Avocaţii au venit cu o avalanşă de cereri pentru magistraţi: au cerut audierea a 14 martori noi, inclusiv a preşedintelui Traian Băsescu, şi 40 de noi documente care să arate că privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare a fost făcută legal. Judecătorii au respins însă audierea unor noi martori și efectuarea de noi expertize.
Judecătorii au admis ca la dosar să fie depuse unele documente, dar au respins solicitările avocaților de efectuare a unor expertize și de audiere a unor martori, inclusiv cererile de audiere a lui Traian Băsescu, Dacian Cioloș sau Ilie Sârbu.
Dan Voiculescu spune că este pregătit pentru orice soluţie în dosarul ICA.
„Ultimul cuvânt mi l-am cam spus, dacă e vorba de o condamnare, îmi iau hainele şi mă duc”, a spus el.
Apărătorii lui Dan Voiculescu au cerut ca în acest caz preşedintele Traian Băsescu să dea explicaţii în instanţă.
„Eu nu cred că judecătorii o să-l cheme pe Traian Băsescu ca martor, dacă nu l-au chemat în dosarul fratelui, nu cred că în problema asta o să-l cheme”, mai spune Dan Voiculescu.
„La acel moment îndeplinea funcția de primar al Bucureștiului și a semnat niște autorizații care au privit niste construcții ridicate chiar pe suprafețele de teren în discutie în procedura de privatizare”, spune avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ.
Apărătorii au cerut citarea preşedintelui României şi în faţa instanţei de fond. Magistraţii au respins solicitarea ca nejustificată. Un alt demnitar aflat pe lista avocaţilor este socrul premierului Victor Ponta, senatorul PSD Ilie Sârbu. Acesta, în calitate de ministru al Agriculturii, a semnat în 2002 ordonanţa de urgenţă privind privatizarea ICA. Şi fostul ministru al Agriculturii Dacian Cioloş ar putea veni cu lămuriri, spun avocaţii.
„Cred că e importantă audierea lui Dacian Cioloș pentru că dânsul e cel care a semnat constituirea de parte civilă efectuată la cererea organului de urmărire penală”, spune Gheorghiță Mateuț.
În sala de judecată, timp de jumătate de oră, apărătorii nu s-au oprit din solicitări. Pe lângă martori, aceştia au cerut depunerea la dosar a nenumărate avize şi expertize legate de privatizarea ICA, dar şi a 40 de volume care, spun ei, s-ar afla în sertarele DNA.
Înscrisurile de la toate aceste instituţii ar putea să dovedească faptul că ICA a fost privatizat în mod corect, spun avocaţii. De asemenea, aceștia spun că toate autorizaţiile de construcţie au fost emise în mod corespunzător, respectându-se întotdeauna legea.
În faţa instanţei au dat declaraţii şiI fostul ministru al Comunicaţiilor, iar mai apoi director Grivco, Sorin Pantiş, Nicolae Săvulescu şi Sandu Jean, foști directori în cadrul Administraţiei Domeniilor Statului.
„Cred că este ziua în care va începe demonstrarea faptului că tot acest proces a debutat cu niște calcule bazate pe fals ecnomic, minciună, incompetența specialistilor DNA. Sper să înceapă să se dovedească că asa-zisul prejudiciu este rodul unui delir economic”, a spus Sorin Pantiș.
„Îmi e aşa de silă de tot ce se întâmplă. Nu am citit nimic din documente. Vă rog să mă credeţi. Este un stres nervos enorm, mai ales când te ştii nevinovat”, a spus și Gheorghe Mencinicopschi, fost director al ICA, de asemenea inculpat în dosar.
În dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare, Dan Voiculescu este acuzat de procurorii DNA că ar fi cumpărat, cu puţin peste 100.000 de euro, mai bine de 3,5 hectare de teren care aparţineau ICA, deci statului. Preţul plătit de societatea lui Dan Voiculescu, spun procurorii DNA, ar fi fost de 75 de ori mai mic decât cel real. Prejudiciul creat astfel depăşeşte 60 de milioane de euro, bani pe care Ministerul Agriculturii vrea să îi recupereze în urma procesului. (digi24.ro)

Vezi si

Guvernul va acorda crescătorilor de vaci de lapte 73 euro/animal

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat miercuri, la finalul ședinței de la …