Tuesday , September 10 2024

Prințul Paul nu va fi adus în România. Malta a respins extrădarea sa. Reacția ministrului Justiției

Prințul Paul al României nu va fi extrădat în țară. Autorităţile din Malta au respins, definitiv, pentru a doua oară, cererea făcută de autorităţile române pentru aducerea acestuia în România. De altfel, în proces a intervenit şI Curtea Europeană de Justiţie, care a dat dreptate României. Maltezii nu au luat însă în calcul recomandările instanţei europene. Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, cere intervenţia premierului pentru a reacționa diplomatic.

Jason Azzopardi, avocat al lui Paul, a anunțat că „Curtea Penală de Apel din Malta a decis în urmă cu câteva minute că nu ar trebui extrădat în România din cauza riscului real de încălcare a drepturilor fundamentale ale omului”, relatează TVR Info.

Şi Paul al României a transmis un mesaj prin intermediul avocatului său, imediat după decizia autorităţilor malteze: „Iubesc România, îmi iubesc țara, îmi doresc doar bunăstarea țării mele, dar îmi doresc ca nicio altă persoană să nu treacă prin ceea ce am trecut eu și familia mea în ultimele trei luni”.

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a transmis, luni, că această decizie este „revoltătoare”, deoarece se încalcă o hotărâre a Curţii de Justiţie a UE şi cere intervenţia premierului.

„O decizie revoltătoare precum cea comunicată astăzi este de neacceptat dacă ne gândim la Decizia – cadru JAI în materie de predare şi la interpretările recente ale CJUE în urma cererii de decizie preliminară depusă în luna aprilie de Curtea de Apel Braşov. Decizia instanţei malteze reprezintă o încălcare flagrantă a unei decizii CJUE date expres în cazul fugarului Paul-Philippe al României. (…) În cazul lui Paul-Philippe al României instanţa de fond din Malta decisese în favoarea statului român, dar instanţa de apel a respins predarea fugarului către România. Există o procedură în faţa instanţei constituţionale din Malta pe care o vom urmări în continuare. Reamintesc, Curtea de Apel Braşov a emis Mandatul European de Arestare la 17 decembrie 2020 pentru acest fugar în vederea executării pedepsei definitive de 3 ani şi 4 luni de închisoare pentru cumpărare de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu”, a afirmat Gorghiu, într-un comunicat de presă.

Potrivit ministrului, instanţa malteză a apreciat că, în cazul executării Mandatului European de Arestare împotriva lui Paul-Philippe al României, există riscul real ca el să fie supus unei încălcări a articolului 4 din Carta drepturilor fundamentale ale UE şi a articolului 3 din Convenţia europeană a drepturilor omului. Cu alte cuvinte, se invocă condiţiile de detenţie din România.

Pe această bază, instanţa malteză a refuzat executarea Mandatului European de Arestare.

Alina Gorghiu a anunţat că va propune o reacţie la nivel diplomatic din partea Guvernului.

„Voi propune premierului României ca Guvernul să reacţioneze la nivel diplomatic la o asemenea încălcare flagrantă a deciziei CJUE. Şi în acest caz, statul român, prin ANP, a depus toate garanţiile solicitate privitoare la condiţiile din penitenciare. CJUE a stabilit că autoritatea de executare a MEA nu poate aplica un standard de protecţie a drepturilor fundamentale mai ridicat decât cel care rezultă din dreptul Uniunii şi din Cartă. România, prin ANP, a oferit în peste 850 de cazuri, numai în ultimul an, garanţii că închisorile din România sunt la standardele impuse de dreptul Uniunii. Indiferent de numele fugarilor, de strategiile avocaţilor, de informaţiile incorecte despre România prezentate instanţelor străine, statul român face toate eforturile posibile pentru aducerea tuturor în ţară, indiferent de notorietatea cazurilor. Anul trecut peste 800 de fugari au fost aduşi în România, iar anul acesta numărul este de peste 400”, a indicat Alina Gorghiu.

Prima instanță de judecată a hotărât că Paul de România poate fi extrădat în România.

Aceasta este a doua oară când se judecă solicitarea de extrădare. Prima dată, instanța din Malta a decis ca Paul de România să fie trimis în Franța, țară care a respins solicitarea de extrădare a acestuia în România.

Fugar de peste 3 ani şi jumătate şi cu o decizie favorabilă din partea Franţei, Paul al României a declanşat o ofensivă împotriva statului român după ce a fost arestat în Malta.

 

Vezi si

Evaluarea Naţională la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a – în luna mai. Metodologia de desfăşurare

Metodologia de organizare şi desfăşurare a evaluărilor naţionale de la finalul claselor a II-a, a …

error: