Thursday , February 2 2023

Primul bilanț al incendiului masiv din Londra: cel puțin 6 morți și peste 50 de răniți. Recuperarea mortilor din cladire va dura zile

incendiu londra

Un incendiu uriaş a cuprins în această dimineaţă un întreg bloc de locuinţe din nord-vestul Londrei. Primele apeluri de urgenţă au fost făcute în jurul orei locale 1:00 (3:00 ora României). Potrivit BBC, blocul este în pericol să se prăbușească.
Poliția britanică a confirmat că șase persoane și-au pierdut viața în incendiu și este de așteptat ca numărul morților să crească: “Pot confirma șase victime până acum, însă numărul probabil va crește în timpul a ceea ce va fi o operațiune complexă de recuperare a victimelor aflate în clădire, care va avea loc pe parcursul mai multor zile. Multe alte persoane primesc îngrijiri medicale”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției.
Un frigider care ar fi explodat și materialele folosite pentru renovarea fațadei clădirii, în urmă cu un an, ar fi principalele cauze ale incendiului, relatează BBC News. Brigada Pompierilor din Londra spune însă că deocamdată nu se poate pronunța asupra cauzelor care au dus la izbucnirea flăcărilor.
Compania care s-a ocupat de renovarea fațadei spune că nu știe dacă există o legătură directă între modul și rapiditatea cu care s-au propagat flăcările și materialele folosite la renovare.
Cu toate acestea, blocul turn a fost încadrat în categoria de risc mediu de incendiu, după ce a fost renovat. În plus, în urmă cu trei ani, locatarii au ridicat mai multe probleme și îngrijorări cu privire la siguranța clădirii în caz de incendiu, însă solicitările lor au rămas fără răspuns.
Un locatar al blocului Grenfell a povestit că dormea în momentul în care au izbucnit flăcările, iar alarma de incendiu a clădirii nu a pornit: “Dormeam și m-au trezit țipetele oamenilor care spuneau: Nu sări, nu te arunca de pe clădire!, ceea ce presupun că făceau unii pentru a scăpa de incediu”, a declarat acesta pentru BBC.
Sadiq Khan, primarul Londrei, s-a declarat “devastat de scenele îngrozitoare” pe care le-a văzut la locul incendiului. El a confirmat că există mai mulți morți și că autoritățile încearcă să afle acum de unde au izbucnit flăcările și de ce acestea s-au extins atât de rapid și masiv.
 

Vezi si

PNL vrea comasarea alegerilor: 2024 nu poate fi un an total ratat. PSD nu pare a fi de acord

PNL vrea comasarea alegerilor de anul viitor. Sunt mai multe scenarii, care vor fi discutate …