Friday , May 24 2024

Primarul din Baia Mare, urmarit penal de DNA pentru luare de mita si trafic de influenta

chereches

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, este urmărit penal pentru luare de mită şi trafic de influenţă, fiind acuzat că a primit bani de la reprezentanţii a cinci firme pentru a le favoriza la achiziţiile publice organizate de instituţie, la atribuirea şi la derularea contractelor, a anunţat DNA.
“Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Cluj au început urmărirea penală faţă de CHERECHEŞ CĂTĂLIN, primar al municipiului Baia Mare, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
– luare de mită în formă continuată,
– trafic de influenţă în formă continuată,
– efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia pe care o îndeplineşte”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.
“Din Rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
În cursul anilor 2011 – 2013, învinuitul Cherecheş Cătălin, primar al municipiului Baia Mare, a pretins şi primit sume de bani cu titlu de foloase necuvenite de la reprezentanţii a cinci societăţi comerciale, pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi pentru a favoriza aceste societăţi comerciale în procedurile de achiziţie publică organizate de Primăria municipiului Baia Mare, atât cu ocazia atribuirii contractelor cât şi pe parcursul derulării acestora. De asemenea, în perioada februarie – mai 2013, învinuitul Cherecheş Cătălin, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, a efectuat operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia pe care o deţine, prin intermediul a două persoane din anturajul său care erau, în mod aparent, reprezentanţii legali a două societăţi comerciale. Concret, în cursul lunii mai 2013, în scopul achiziţionării unei licenţe pentru un post de televiziune, învinuitul Cherecheş Cătălin a făcut demersuri pentru modificarea acţionariatului celor două firme astfel încât apropiaţii săi să devină acţionari şi/sau administratori ai acestor societăţi comerciale. În cauză, procurorii efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane. Citarea cu mandat de aducere a învinuitului Cătălin Cherecheş s-a făcut conform prevederilor art. 183 alin. 2 Cod de procedură penală, în interesul bunei derulări a anchetei penale. Învinuitului i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală”, se arată în comunicatul DNA.
Cătălin Cherecheş este primar la Baia Mare din mai 2011, când au avut loc alegeri parţiale. La alegerile locale din iunie 2012, Cătălin Cherecheş a fost reales în funcţie cu 86,3 la sută din voturi.

Vezi si

Român arestat de DIICOT pentru trădare în favoarea Rusiei, după ce ar fi filmat un convoi militar și ar fi transmis rușilor video și informații 

Reținut inițial de procurorii DIICOT, un tânăr a fost arestat joi, 22 martie, pentru 30 …