Friday , October 7 2022

Primarul Clujului a fost arestat pentru 29 de zile


Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, reţinut pentru luare mită de mită în formă continuată, şi directorul general al Brantner România, Călin Stoia, au fost arestaţi preventiv, joi noapte, pentru 29 de zile, în baza unor mandate emise pe numele lor de Curtea de Apel Cluj.
Avocatul lui Sorin Apostu, Gheorghiţă Mateuţ, a declarat că atât el, cât şi primarul municipiului Cluj-Napoca sunt "şocaţi" de decizia de arestare preventivă pentru 29 de zile luată în cazul clientului său motivând că "nu există probe" împotriva lui Apostu.
"Singura probă a procurorilor este o declaraţie de învinuit, a Aspaziei Droniuc, ceea ce spune multe despre acest dosar. Măsura arestării s-a luat din trei motive: atât pentru că există indicii că ar încerca să zădărnicească aflarea adevărului, cât şi pentru că ar urma să săvârşească şi alte fapte de aceeaşi natură şi că, de asemenea, ar reprezenta un pericol pentru ordinea publică", a spus Mateuţ.
Avocatul a adăugat că a făcut pe loc recurs împotriva deciziei magistraţilor clujeni, care va fi judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Mateuţ a confirmat că există ca probă la dosar un contract de consultaţă între firma femeii de afaceri Aspazia Droniuc şi soţia primarului Sorin Apostu, avocatul Monica Apostu, valoarea contractului fiind de 49.000 de euro pentru servicii de consultanţă, avocatul refuzând să intre în alte detalii, susţinând că nu poate comenta pe fond.
Într-o declaraţie acordată, joi seară, corespondentului MEDIAFAX, avocatul Eugen Iordăchescu, apărătorul omului de afaceri Simion Mureşan (Electrogrup), învinuit şi el în acest dosar pentru dare de mită, afirma că femeia de afaceri Aspazia Droniuc a susţinut în faţa anchetatorilor că i-a dat mită primarului Sorin Apostu 49.000 de euro.
Gheorghţă Mateuţ a mai precizat că în acest dosar sunt, în total, şapte persoane învinuite, avocatul adăugând, la solicitarea jurnaliştilor, că printre învinuiţi "nu există alţi politicieni, în afară de Sorin Apostu".
Avocatul Mateuţ a ţinut să precizeze că clientul său a fost un om liber de la ora 20.50, când a expirat ordonanţa de reţinere, până la emiterea mandatului de arestare preventivă.
"Am solicitat instanţei să constate că domnul primar este liber, dar acesta nu a plecat din sala de judecată", a spus Mateuţ.
Gheorghiţă Mateuţ a mai spus că atât el, cât şi clientul său îşi "păstrează optimismul, în pofida soluţiei de joi noapte a Curţii de Apel Cluj".
"Sunt foarte curios cum va motiva judecătorul această decizie, este un caz obişnuit, dar este dificil având în vedere persoanele implicate şi funcţiile acestora. Mă aştept să se facă dreptate, nu mi-am pierdut încrederea în sistem. Ne păstrăm optimismul, eu susţin în continuare că nu există motive şi probe şi ne păstrăm încrederea în justiţie", a mai spus Mateuţ.
Întrebat de jurnalişti dacă la percheziţia de la domiciliul primarului Sorin Apostu au fost găsite 17 telefoane mobile care ar fi fost folosite la săvârşirea infracţiunilor, Mateuţ a refuzat că comenteze.
Avocatul Gheorghiţă Mateuţ a mai declarat că şi directorul general al Brantner România, Călin Stoia, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, pentru dare de mită în formă continuată, Mateuţ precizând că şi avocatul acestuia a declarat imediat recurs, care va fi judecat tot de instanţa supremă.
Audierile de la Curtea de Apel Cluj au durat peste şase ore.
Primarul Sorin Apostu şi directorul general al Brantner România, Călin Stoia, au fost duşi în arestul IPJ Cluj.
Ordonanţa de reţinere a primarului Sorin Apostu a expirat, joi seară, în jurul orei 21.00, în timp ce ordonanţa de reţinere a directorului general al Brantner România, Călin Stoia, expira după miezul nopţii.
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, reţinut pentru luare de mită în formă continuată, şi directorul general al Brantner România, Călin Stoia, reţinut pentru dare de mită în formă continuată, au fost duşi, joi seară, la Curtea de Apel Cluj cu propunere de arestare preventivă pe 29 de zile, unde au fost audiaţi peste şase ore de către magistraţi.
Atât primarul Sorin Apostu, cât şi directorul general al Brantner România, Călin Stoia, au refuzat să facă declaraţii jurnaliştilor.

Vezi si

Napolitane cu salmonella, retrase din toate magazinele Lidl

Lidl anunță că retrage de la vânzare un sortiment de napolitane după ce, în urma …