Friday , December 2 2022

Primăria din Doneţk, ocupată de separatişti

blindate

Un grup format din circa 20 de bărbaţi înarmaţi şi cu cagule a intrat miercuri dimineaţă în primăria din Doneţk, în estul Ucrainei, a constatat un corespondent al AFP aflat la faţa locului.
Persoanele necunoscute nu împiedică angajaţii să intre şi să iasă din clădire şi afirmă că au ca unică revendicare organizarea unui referendum privind “federalizarea” Ucrainei.
Insurgenţi separatişti ocupă din 6 aprilie sediul administraţiei regionale din Doneţk, al cărui control l-au preluat în timpul manifestaţiilor, înainte de a proclama o “republică suverană a Doneţk”. Grupările armate proruse din estul Ucrainei au ordinul de a “deschide focul pentru a ucide”, au declarat miercuri serviciile speciale ucrainene, citate de AFP.
Tensiunile au continuat în tot estul ţării. Doi militari ucraineni au fost capturaţi de persoane necunoscute înarmate în estul Ucrainei, au anunţat miercuri autorităţile de la Kiev, relatează AFP.
În paralel, trei blindate uşoare şi un camion care transportă bărbaţi înarmaţi fără însemne şi arborând drapelul rus circulau miercuri dimineaţa la Kramatorsk, în estul Ucrainei, a constatat un fotograf al AFP aflat la faţa locului.
Coloana se îndreaptă către Slaviansk, la câţiva kilometri înspre nord, oraş emblematic pentru ultima serie de revolte proruse, controlat de duminică de insurgenţi înarmaţi. Pentru moment nu se ştie provenienţa blindatelor.
Agenţia Interfax Ucraina a afirmat că este vorba despre blindate care participă la “operaţiunea antiteroristă” lansată de Guvernul proeuropean de la Kiev împotriva separatiştilor, care au intrat în localitate şi ar fi fost blocate apoi de manifestanţi proruşi.
Ministerul ucrainean al Apărării, contactat de AFP, a declarat că “niciun vehicul blindat al armatei nu a fost confiscat pe teritoriul ucrainean” şi a trimis pentru informaţii la Ministerul de Interne, care a refuzat să comenteze.
Bărbaţii instalaţi în blindate văzuţi de fotograful AFP purtau uniforme similare fără însemne, dar cu bareta ordinului Sfântului Gheorghe în portocaliu şi negru, ordin onorific al forţelor armate ruse. Ei erau echipaţi cu arme de război şi mulţi purtau cagule negre.
 
 

Vezi si

România are 218 pârtii de schi care însumează 189 km, cât o singură staţiune din Franţa sau Elveția

România are un total de 218 pârtii de schi care însumează 189 de kilometri. Spre …