PRESSONE: Opt pagini de Facebook care acționează concertat, dezinformând în folosul PSD

reportersite
19/09/19 ora:10:14pm

În ultimele două luni, Pressone.ro a identificat opt pagini de Facebook care răspândesc și promovează pe bani conținut politic înșelător, dezinformare și manipulare. A fost analizat comportamentul și conținutul promovat de acestea, cu ajutorul mai multor date obținute din căutări încrucișate pe rețeaua socială. Rezultatele arată că acestea acționează concertat. Împreună, paginile analizate au strâns 16.850.000 de impresii, pentru totalul ad-urilor sponsorizate cu peste 500 RON sau văzute de peste 100.000 de oameni.

În urma noilor reglementări ale Facebook, paginile care promovează conținut politic plătit sunt nevoite să îl marcheze corespunzător, și să ofere date de identificare – adresă, email și număr de telefon – ale entității care plătește pentru sponsorizarea conținutului.

Imediat după dispariția tinerei Alexandra Măceșanu și declanșarea scandalului de la Caracal, PressOne relata că două pagini de Facebook, Litere.net și Politice.net, au sponsorizat cel puțin trei știri false sau cu conținut propagandistic, legate de caz. PressOne arătase, în timpul campaniei pentru alegerile europarlamentare, că adresele furnizate de administratorii celor două pagini duceau la adresa unei companii, Twenty Media SRL, care, potrivit G4Media, ar fi încasat 850.000 de lei de la PSD. Registrul Comerțului, în varianta online, arată că firma și-a schimbat numele între timp în Stative Media, în luna aprilie a acestui an, după ce vechiul nume a fost asociat cu contractele primite de la PSD. Noua firmă are adresa și administratorul celei vechi, doar numele e nou.
Continuarea pe PRESSONE