Saturday , May 18 2024

Președintele SUA la Kiev: „Este esențial să nu existe nicio îndoială, niciuna, cu privire la sprijinul SUA pentru Ucraina”. Biden a anunțat asistență de jumătate de miliard de dolari

Aflat luni la Kiev, într-o vizită ținută secret, pentru discuții cu președintele Volodimir Zelenski, Joe Biden și-a expus motivele vizitei în capitala ucraineană, în contextul în care războiul intră în al doilea an. „Am crezut că este esențial să nu existe nicio îndoială, niciuna, cu privire la sprijinul SUA pentru Ucraina în război”, a declarat liderul american. „Poporul ucrainean a făcut un pas în sus într-un mod în care puțini oameni au făcut-o vreodată în trecut”.

Biden a subliniat că există un sprijin larg, bipartizan la Washington pentru cauza ucraineană, chiar dacă unii republicani se opun acordării de asistență suplimentară. „Cu toate dezacordurile pe care le avem în Congresul nostru cu privire la unele probleme, există un acord semnificativ privind sprijinul pentru Ucraina”, a spus el. „Nu este vorba doar despre libertatea din Ucraina… Este vorba despre libertatea democrației în general”, a spus el.

Președintele american spune că „își amintește foarte bine” de începutul războiului – care va fi marcat vineri – când liderul ucrainean Volodimir Zelenski a raportat explozii în Kiev. „Un an mai târziu, Kievul este în picioare și Ucraina este în picioare, democrația este în picioare. Americanii sunt alături de voi și lumea este alături de voi”, a afirmat Biden.

El a adăugat că are „toată încrederea” că Ucraina va învinge Rusia în „cel mai mare război terestru din Europa din ultimele trei sferturi de secol”.

Președintele american a declarat că a vizitat Kievul pentru a reafirma sprijinul „de neclintit” al Statelor Unite pentru Ucraina, anunțând un nou ajutor militar și o nouă serie de sancțiuni cu ocazia acestei călătorii istorice.

„În timp ce lumea se pregătește să marcheze împlinirea unui an de la invazia brutală a Rusiei în Ucraina, mă aflu astăzi la Kiev pentru a mă întâlni cu președintele Zelenski și pentru a reafirma angajamentul nostru de neclintit și de nezdruncinat față de democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a afirmat Biden într-o declarație publicată de Casa Albă.

Președintele a confirmat o altă donație de echipamente militare americane și a precizat că, în cursul acestei săptămâni, guvernul său „va anunța sancțiuni suplimentare împotriva elitelor și companiilor care încearcă să se sustragă sau să sprijine mașina de război a Rusiei”.
Președintele american Joe Biden a declarat luni, de la Kiev, că la un an de la invadarea Ucrainei, „războiul de cucerire al lui Putin eșuează”.

„Putin a crezut că Ucraina este slabă și că Occidentul este divizat”, a declarat Biden, stând alături de președintele ucrainean Volodomir Zelenski. „El a crezut că poate rezista mai mult decât noi. Nu cred că se gândește la asta acum”. „S-a înșelat pur și simplu”, a spus Biden despre Putin. „Un an mai târziu, dovezile sunt chiar aici, în această sală. Stăm aici împreună”.

El a amintit de începutul războiului, când lumea urmărea cu îngrijorare acumularea de trupe rusești de-a lungul graniței Ucrainei. În discursul său, Biden și-a amintit cum el și Zelenski au vorbit la telefon în timp ce „avioanele rusești erau în aer și tancurile treceau granița voastră”. „Mi-ați spus că se auzeau explozii pe fundal”, a spus Biden: „Nu voi uita niciodată asta”.

„Lumea era pe cale să se schimbe”, a subliniat el, amintindu-și ce i-a cerut Zelenski să facă în acea convorbire telefonică: „Adunați liderii lumii. Cereți-le să susțină Ucraina”.

„Ați spus că nu știți când vom putea vorbi din nou. În acea noapte întunecată de acum un an, lumea se pregătea literalmente în acel moment pentru căderea Kievului”, a spus Biden. „Poate chiar sfârșitul Ucrainei”, a adăugat el, rememorând începutul războiului.

Președintele Joe Biden a părăsit Kievul, potrivit reporterilor care călătoresc cu el, încheind o vizită istorică în capitala Ucrainei, transmit CNN și BBC.

Vezi si

Patru traficanți care vindeau droguri în Neamț, Suceava, Botoșani și Iași, reținuți de DIICOT

Patru traficanți care din 2023 până în prezent au vândut canabis consumatorilor din județele Neamț, …