Friday , June 2 2023

Presedintele Iranului: SUA şi Occidentul caută "un pretext" pentru un conflict militar cu Iranul

Hassan-Rohani

Statele Unite şi alte ţări occidentale caută “un pretext” pentru o confruntare militară cu Iranul pe tema programului nuclear, a afirmat noul preşedinte al Iranului, Hassan Rohani, citat de Televiziunea publică de la Teheran.
Potrivit postului public de televiziune, citat de presa occidentală, Hassan Rohani ar fi făcut aceste declaraţii după întrevederea pe care a avut-o sâmbătă seară cu Kim Yong Nam, reprezentatul Coreei de Nord la ceremoniile de învestire a noului preşedinte iranian.
“Credem că Statele Unite şi occidentalii caută un pretext pentru atacarea ţărilor pe care nu le consideră prietene”, a declarat Rohani.
Rohani va depune duminică jurământul de învestitură, în prezenţa a zeci de lideri străini.
Noul preşedinte al Iranului a fost învestit în funcţie, sâmbătă, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Teheran. Ceremoniile de învestire în funcţie a noului preşedinte moderat au avut loc în prezenţa liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei.
Ales pe 14 iunie, din primul tur, cu 51% din voturi, Rohani îl succede pe Mahmoud Ahmadinejad, ale cărui mandate au fost marcate de numeroase tensiuni cu Occidentul, în principal din cauza controversatului program nuclear. Imediat după alegere, Rohani a promis “mai multă transparenţă” în programul nuclear, pentru a demonstra caracterul civil al acestuia. Iranul este suspectat de marile puteri occidentale că încearcă să se doteze cu arme nucleare sub paravanul unui program nuclear civil. Regimul de la Teheran neagă acuzaţiile.

Vezi si

Deca: Rugăm cadrele didactice să ne ajute să putem finaliza acest an în bune condiții

„Rugăm cadrele didactice să ne ajute să putem finaliza acest an în bune condiții”, spune …