Monday , March 4 2024

Președintele Iohannis a promulgat Legile Justiției, înainte de a se decide intrarea României în Schengen

Președintele Klaus Iohannis a semnat, marți, decretele pentru promulgarea celor trei legi ale Justiţiei, adoptate în procedură de urgenţă de Parlament şi avizate de CCR:

Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor (440/01.09.2022).
Legea privind organizarea judiciară (441/01.09.2022);
Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii (442/01.09.2022).

Președintele nu a ținut cont de cererile opoziției și ale unor organizații non-guvernamentale de a aștepta avizul Comisiei de la Veneția. Comisarul european pe Justiţie atrăgea atenţia, de altflel, în septembrie, autorităţilor române să nu adopte Legile Justiţiei înainte de a avea opinia Comisiei de la Veneţia pe aceste proiecte.

Comisia de la Veneția va emite o opinie pe cele trei legi ale Justiției, după intervenţia USR, însă acest lucru va mai dura.

Curtea Constituțională respinsese sesizările depuse de USR și Forța Dreptei în legătură cu cele trei legi ale justiției, iar asociațiile Declic și Funky Citizens i-au cerut președintelui Klaus Iohannis să nu promulge Legile Justiției înainte de opinia experților Comisiei de la Veneția. În caz contrar, susțin acestea, cu o opinie critică și cu legile promulgate, România riscă să rămână cu Mecanismul de Monitorizare și Verificare și să piardă șansa de a intra în Schengen.

Coaliția susține, pe de altă parte, că, odată cu intrarea în vigoare a noilor Legi ale Justiției, România are mai multe șanse în acest an de a scăpa de monitorizarea MCV și de a intra în spațiul Schengen.

Vezi si

Iliescu: Regret anumite episoade din primii ani de după Revoluţie; ce s-a întâmplat era inevitabil

Fostul preşedinte al României Ion Iliescu afirmă că regretă, privind retrospectiv, unele episoade din primii …