Wednesday , April 21 2021

Presedintele Iohannis a hotarat sa convoace referendumul pentru justitie odata cu alegerile europarlamentare

Reprezentantii societatii civile au anuntat marti, dupa consultarile de la Cotroceni, ca presedintele Klaus Iohannis le-a confirmat ca va convoca referendumul pentru Justitie odata cu alegerile europarlamentare din 26 mai.

“Ne-am salutat, s-a asezat pe scaun si ne-a spus ‘sunt hotarat sa convoc referendumul’. A spus ca ‘referendumul va avea loc pe 26 mai, am rugamintea sa aduceti critici, propuneri'”, a spus Lucian Checherita, de la VeDemJust, la iesirea de la consultari.

Intrebat de jurnalisti daca seful statului a prezentat si discutat si propuneri de intrebari pentru referendum, acesta a spus ca nu.

Totodata, reprezentantii ONG-urilor care au luat cuvantul au precizat ca nu toti participantii au fost de acord cu ideea convocarii odata cu alegerile europarlamentare.

“80% dintre cei prezenti au fost pro-referendum, considerand ca e un ultim mijloc de a opri un atac la justitie. Au fost si organizatii care au spus ca nu e oportun acest referendum, au spus ca sunt riscuri vizavi de cvorum”, a spus si Catalin Tenita, de la Geeks for Democracy.

Amintim ca printre cei care au participat la consultari s-au numar Cristian Parvulescu (Pro Democratia), Mihai Politeanu si Elena Ghioc (Initiativa Romania), Cristina Guseth (Freedom House), Bianca Toma (Centrul Roman de Politici Europene), Florin Badita (Coruptia Ucide), Radu Vancu (Va Vedem Sibiu), Mircea Toma (Active Watch), Lucian Checherita (VeDemJust), profesorul Andrei Cornea, Teodor Maries (Asociatia 21 decembrie 1989) sau Codru Vrabie (Asociata EPAS).

Din partea Administratiei Prezidentiale au participat, alaturi de Klaus Iohannis, consilierii Andrei Muraru (Departamentul Relatii cu Autoritatile Publice si Societatea Civila), Laurentiu Stefan (Departamentul Politica Interna) si Mihaela Ciochina (Departamentul Legislativ).

Miercuri Iohannis a chemat la consultari si magistratii. Intalnirea va avea loc de la ora 17:00 si tema consultarilor va fi tot referendumul pentru justitie, chiar daca se pare ca decizia a fost deja luata. Ramane insa de vazut care va fi intrebarea ce le va fi pusa romanilor in cadrul referendumului.

ziare.com

Vezi si

Doar 27-31% dintre adulții din România, adică 5 milioane de oameni, vor fi vaccinați până la sfârșitul anului 2021 – studiu MedLife

Doar 10-13% din populația României are intenție fermă de a se vaccina în perioada imediat …