Friday , June 2 2023

UPDATE: Presedintele Erdogan nu poate ateriza in Turcia. El cheama oamenii sa iasa in strada

O tentativă de lovitură de stat a avut loc vineri seară în Turcia. Premierul a anunţat că aceasta ar fi fost înnăbuşită şi că forţele armate au fost chemate să facă “ce trebuie să facă”. Pe de altă parte, generalii susţin că ar fi preluat controlul instituţiilor guvernamentale din întreaga ţară. La Istanbul, Podul Bosfor şi Podul Fatih Sultan Mehmet au fost închise vineri seara. Pe străzile din Istanbul au fost scoase tancurile armatei şi militari înarmaţi, în timp ce cerul metropolei era brăzdat de avioane de luptă care zburau la altitudine mică.
erdogan facetime

Stratfor anunta ca Erdogan, aflat la Marmaris cand a fost declansata lovitura de stat, nu poate ateriza in Turcia. Presedintele Turciei ar intentiona sa ceara azil in Germania.
MAE recomandă turiștilor și celorlalți cetățeni români aflați pe teritoriul acestui stat să nu părăsească locațiile de cazare, să evite orice deplasări care nu sunt strict necesare, în special în locurile aglomerate, și să se informeze în permanență asupra evoluției situației interne.  
Focuri de armă la aeroportul internațional din Istanbul.
Parlamentul turc este înconjurat de tancuri, anunta Digi 24..
Șeful diplomației britanice și șefa diplomației europene fac apel la reținere.
Iranul își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu ceea ce se întâmplă în Turcia vecină.
Statele Unite consideră că o lovitură de stat este în desfășurare în Turcia, dar în acest moment este neclar cine câștigă, au declarat vineri surse guvernamentale de la Washington, citate de Reuters. 
Focuri de armă s-au auzit în apropiere de sediul Statului Major din Ankara, unde au fost desfășurate forțe de apărare. 
Update 00.44 Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, la CNN Turk, prin faceTime, în contextul posibilei lovituri de stat militare, că “Turcia va depăşi acest moment” si a chemat oamenii sa iasa in strada.
Update 00.41 Pe străzi se văd tancuri și militari înarmați. Accesul la Facebook și alte rețele de socilizare a fost închis.
Update 00.35 Sediul televiziunii de stat a fost ocupat de militari. A fost citită o declarație potrivit căreia Turcia va avea o nouă Constituție, iar țara va fi guvernată democratic.
Update 00.33 Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că lovitura este opera unui grup militar minoritar, scrie The Guardian.
Update 00.31 Oamenii au început să iasă pe străzi. S-au format cozi la bancomate, unde lumea încearcă să retragă bani. Restaurantele și terasele se închid.

Vezi si

Deca: Rugăm cadrele didactice să ne ajute să putem finaliza acest an în bune condiții

„Rugăm cadrele didactice să ne ajute să putem finaliza acest an în bune condiții”, spune …