Saturday , December 3 2022

Presedintele CJ Harghita, retinut de DNA pentru coruptie

borboly csaba

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a fost reţinut, luni, de către procurorii DNA, fiind suspectat de fapte de corupţie, scrie Mediafax.
Borboly Csaba, care este şi preşedintele organizaţiei teritoriale Ciuc a UDMR, deţine funcţia de preşedinte al CJ Harghita din anul 2008.
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, declara, în august 2011, că este verificat de DNA pentru presupuse fapte de corupţie în urma unui denunţ făcut de “persoane răuvoitoare”, în legătură cu construcţia casei sale şi cu vânzarea supraevaluată a unui apartament.
Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, organiza, atunci, o conferinţă de presă la locuinţa sa din Miercurea Ciuc, întrucât imobilul era obiectul sesizării făcute la DNA, în care se reclama că el ar fi primit o parte din contravaloarea proiectului comandat pentru clădirile nou construite ale spitalului, din această sumă fiind realizată proiectarea casei din strada Denes Laszlo nr.11, respectiv o parte a lucrărilor de către firma de proiectare câştigătoare în cadrul procedurii de achiziţie.
În acelaşi denunţ, Borboly Csaba mai era acuzat că a vândut la un preţ mult mai mare un apartament pe care l-a deţinut în Miercurea Ciuc, pe strada Korosi Csoma Sandor, respectiv cu 50.000 de euro în loc de 20.000 de euro.
Borboly Csaba preciza că acesta nu era primul denunţ “calomnios” la adresa sa şi că el făcea parte dintr-o lungă serie care dura de aproximativ un an.
Preşedintele CJ Harghita preciza că se prezentase la DNA Mureş, “la solicitarea chestorilor”, cu un dosar cuprinzând toate documentele justificative referitoare la terenul pe care a fost construită casa de pe strada Denes Laszlo din Miercurea Ciuc, la împrumutul bancar contractat în acest scop, la vânzarea apartamentului deţinut în localitate, precum şi cu toate documentele care să ateste provenienţa sumelor cheltuite.
El susţinea că proiectul casei sale a fost realizat în vara anului 2007, când încă nu era preşedinte de CJ, de către un fost coleg de şcoală, în vreme ce proiectarea clădirii spitalului a fost făcută în perioada noiembrie 2008 – aprilie 2009.
Borboly adăuga că locuinţa, cu o suprafaţă de 128 de metri pătraţi, a fost ridicată “la roşu” dintr-un împrumut bancar şi că a fost finalizată şi mobilată din ipoteca preluată de bancă şi din banii rezultaţi în urma vânzării apartamentului său de pe Strada Korosi Csoma Sandor.
În ceea ce priveşte apartamentul, mobilat, preşedintele CJ Harghita spunea că acesta a fost evaluat de bancă la suma de 54.500 de euro şi a fost vândut în condiţii legale, cu suma de 50.000 de euro, părinţilor soţiei, prin contract de vânzare-cumpărare, banii fiind primiţi prin virament bancar, punând la dispoziţia presei documentele aferente acestor acţiuni.
DNA a decis atunci să claseze dosarul deschis pe numele preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, pentru presupuse fapte de corupţie, considerând că denunţul a fost “nefondat”.
Scrisoarea oficială privind rezultatele anchetei DNA, iniţiată în urma unui denunţ privind presupuse fapte de corupţie care ar fi fost comise de Borboly Csaba în legătură cu construcţia casei sale şi cu vânzarea supraevaluată a unui apartament din Miercurea Ciuc, a ajuns, în septembrie 2011, la preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, acesta deschizând-o în prezenţa presei.
În iunie 2012, candidatul UDMR Borboly Csaba a câştigat al doilea mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita, cu 69,92 la sută.

Vezi si

VIDEO – „Cel mai tranzitat buștean din Piatra Craiului”. Aproape întreaga faună sălbatică a României, surprinsă de o cameră montată în pădure

O cameră de supraveghere montată într-un luminiș în munții Piatra Craiului, unde sunt mai mulți …